Орбан защити кандидата си за европейски комисар

Виктор Орбан и Урсула фон дер Лайен

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че е готов с няколко възможни решения, след като кандидатът му за европейски комисар беше отхвърлен, предаде Ройтерс.

Вчера бе съобщено, че правната комисия на ЕП е отхвърлила кандидатурите на Рована Плумб (Румъния) и Ласло Трочани (Унгария), предложени за еврокомисари съответно за транспорта и на разширяването, заради несъответствия във финансовите им декларации.

"Убеден съм, че той (Трочани) е най-подходящият кандидат за член на Европейската комисия. Грехът му е, че помогна на правителството и на мен да защитим Унгария от миграцията", каза днес Орбан.

Премиерът добави, че е разговарял с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за Трочани и ще изчака писмено обяснение от Брюксел, преди да се обсъди какви действия да се предприемат.

Изслушванията в Европейския парламент на предложените за нови еврокомисари няма да бъдат засегнати от вчерашните решения на парламентарната правна комисия. Това уточни в отговор на въпроси говорител на Европейската комисия.

Той отбеляза, че графикът на изслушванията се запазва. По неговите думи няма да бъдат изслушани засега само кандидатите на Румъния и на Унгария, за които вчера правната комисия реши, че не отговарят на изискванията.

Вчерашното действие на правната комисия спира процеса за двамата засегнати кандидати до намирането на решение, поясни говорителят на ЕК. По неговите думи засега няма яснота дали Букурещ и Будапеща трябва да издигнат нови кандидати, или на досегашните кандидати трябва да бъдат поверени други отговорности в новата ЕК, за да получат подкрепата на евродепутатите.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа