Орбан заяви, че не разчита напълно на НАТО за сигурността на Унгария

Виктор Орбан

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че иска да ускори развитието на унгарската армия, за да може тя да се защити от нападение "от която и да е посока", като подчерта, че не смята даваните от НАТО гаранции за достатъчни, предаде Франс прес.

"НАТО е много важна, но не смятам, че военната сигурност на Унгария трябва да се опира върху НАТО", заяви Орбан за седмичника "Фидело".

Унгария е член на НАТО от 1999 г. и в това си качество се ползва от защитата на военния алианс, който тази седмица имаше министерска среща в Брюксел.

Будапеща обаче "е започнала многогодишен процес на военно развитие, след който Унгария ще разполага със значима военна сила, благодарение на която ще може да се защити от нападение от която и да е посока", подчерта Орбан.

Той излази съжаление за липсата на солидарност на съюзниците при опожаряването на унгарски културен център в съседна Украйна през февруари 2018 г.

"Избухва бомба в унгарски център в Украйна на няколко километра от границите на НАТО и никой дума не продума, включително САЩ", каза Орбан.

Думите му се публикуват три дни след посещението на държавния секретар на САЩ Майк Помпейо в Будапеща, по време на което Унгария и САЩ обявиха споразумение за сътрудничество в отбраната, целящо да улесни разполагането на американски войски на унгарска територия.

Помпейо тогава призова Будапеща да се дистанцира от Москва.

Орбан подчерта, че е ярък привърженик на европейски военни сили но посочи, че води "плодотворно икономическо сътрудничество с Русия".

Споделяне

Още от Европа