Орден от килера на Лубянка

Орден от килера на Лубянка

Само ден след Деня на Благодарността, този дълбоко американски празник, кметът на София, заявен и признат приятел на Америка и на нейните ценности, има повод за нова благодарност. Както бе съобщено, в петък, в кабинета му на “Московска”33, посланикът на Руската федерация Потапов връчи на Бойко Борисов ордена “Михаил Ломоносов” за заслуги към развитието на руско – българските отношения.

Събитието би трябвало да радва и да внушава гордост на софиянци с това, че и то на свой ред потвърждава основателността на неотдавнашния им изборен вот. Би трябвало, но само до момента, в който някой си зададе въпроса за какъв орден става дума. За това, кой го е учредил, от чие име се връчва и какви ценности символизира той.

Преди година в Mediapool публикувахме серия от статии за една нетърсеща светлините на прожекторите, официално почти неизвестна, но много влиятелна руска академия. Става дума за АБОП – московската Академия по проблемите на сигурността, отбраната и правния ред.

Тя е е основана през 1999 г. и неин президент е о.з. генералът от КГБ Виктор Шевченко, бивш командващ контраразузнаването на Стратегическите ракетни войски. Както често подчертава в публикации на Академията президентът Шевченко, тя е била създадена по личната идея на тогавашния председател на Съвета за сигурност на Русия Владимир Путин. Целта на инициативата била “да се обедини дейността на обществените организации, които се занимават с проблемите на сигурността и отбраната на държавата”. Идеята на о.з. полковник Путин е подкрепена от Министерството на отбраната, от МВР, от ФСБ и от други висши държавни ведомства.

Трудно ще намерите подробности за АБОП в централната руска преса. Информация се прокрадва понякога в медии от типа на иркутската агенция Байкал инфо. Източносибирските колеги съобщават, че в АБОП има над 1200 академици. Действителни членове на Академията са актуалните силови министри на Русия, сегашният и бившите премиери. Сред “елита” на Академията 30 са явни служители на КГБ-ФСБ, преди всичко генерали, работещи на министерски, заместник-министерски и по-ниски длъжности. 23 са висшите армейски чинове. Общият брой на членовете на АБОП е 8500.

Mediapool вече писа подробно за това, че въпреки формалния си статут на обществена организация, АБОП се намесва в държавните дела, че в нейни подразделения кадри на ФСБ се преквалифицират в цивилни професии и след това с дипломи в ръка заемат позиции в частни и държавни фирмени и служебни структури. В научните сегменти на Академията историята на комунистически репресии в СССР се претворява от гледна точка на съвременни национал-имперски идеологически постулати. Един от съществените департаменти на АБОП работи по “безопасността в културната област”.

Скоро след своето създаване АБОП учредява строга номенклатура на ордени и почетни знакове, с които се награждават руски и международни личности, за техните заслуги съобразно светогледа на Академията. Ордените са особено ефектни: “Петър Велики” в три степени, орден “Св. Александър Невски”, премия “Юри Андропов” и пр. Трети по ранг в номенклатурата на АБОП е орденът “Михайло Ломоносов”, с който днес е окичен софийският кмет.

Преди две години заедно с руския колега Дмитрий Хмелницки разкрихме пред германската общественост любопитния факт, че с ордени на АБОП са били отличени наред с бившия шеф на шпионажа на Щази Маркус Волф, и водещи социалдемократи на днешна Германия.

Скоро след това ордените започнаха да се присъждат формално не от името на АБОП, а от аморфна организация, наречена Национален комитет за обществени награди. Този комитет е естествено стопроцентово създание на АБОП и ордените продължават да се връчват от президента Шевченко, от изтъкнати о.з. генерали на КГБ или – и това е най-забележителното, когато става дума за обществена награда – в посолствата на Руската федерация от местния посланик.

В повечето случаи самият посланик е член или лауреат на Академията. Така бе с връчването на ордена на Маркус Волф, извършено съвместно от генерал Шевченко и от понатрупалия скандална слава в Германия руски посланик Котеньов. Така става и днес в Столична община, където орденът на “обществената организация” АБОП е връчен на Бойко Борисов от носителя на академичния орден “Св. Александър Невски” посланик Анатолий Потапов.

И да е имал днешният кмет на София известни колебания относно приемането на наградата, те навярно са били пометени от съзнанието, че неговият предшественик Стефан Софиянски не само е награден с орден “Петър Велики”, но е станал и редови член на АБОП през 2005 г.

Когато преди две години след публикациите в немски медии в Германия стана известно за награждаването на водещи социалдемократи с ордени на АБОП и това бе документирано с позоваване на сайта на Академията, от канцеларията на Гернот Ерлер отрекоха, той лично да е получавал такъв орден. От канцеларията на министър-председателя на провинция Бранденбург Плацек обещаха да проучат произхода на ордена “Петър Велики” и да постъпят по целесъобразност в случай, че изнесеното за Академията отговаря на истината.

Не само масови медии критикуваха тогава приемането на ордени от подобна на АБОП организация. Д-р Еберхард Шнайдер от реномирания тинк-танк на правителството “Фондация за наука и политика” описва в своя научна студия от 2006 г. АБОП като организация за прикритие на служители на Държавна сигурност, действащи в ролята на “обществени дипломати”.

След горните пояснения ни е трудно да си представим, че софийският кмет, който се стреми да влезе убедително в ролята на политик, предан на западните ценности на демокрацията и гражданските права, ще реши да задържи орден от номенклатурата на Академията по проблемите на сигурността, отбраната и правния ред. Академия, сред чийто орденоносци са последният шеф на КГБ и пучист Крючков, търсеният като военнопрестъпник Караджич и покойният диктатор на Туркмения Ниязов.

*Статията е публикувана в блога на Милен Радев: www.de-zorata.de

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?