Орден за специални заслуги ще решава пенсионните проблеми на известните

Орден за специални заслуги ще решава пенсионните проблеми на известните

След като възможностите на осигурителното законодателство за решаването на проблема с пенсиите на българската естрада се оказаха скромни, министърът на културата Вежди Рашидов обяви във вторник , че ще бъде учреден “Орден на заслугите към националната ни духовност“.

Орденът, който щял да бъде “приносител на средства“, ще се дава на учени с изобретения, както и за постижения в спорта и културата. "Ще бъда щастлив от януари месец достойните българи, наистина, да не живеят недостойни старини", каза министърът. Според него даването на персонални пенсии на творците е "кърпеж на дупки - като при пътищата".

Според Рашидов става въпрос за "една шепа значими, големи, знакови хора, които формираха физиономията на 20-ти век".

Управителят на НОИ Христина Митрева коментира, че с промяна в Указа за доказване на стаж пред съда може да се предвиди стаж да се доказва със свидетелските показания на трима души. Самият Рашидов пръв изрази готовност да свидетелства. "Сега започваме да изравяме документи, на базата на това и свидетели има, че тези хора са значими и големи - аз съм един от свидетелите, който може да каже, че не сме напускали салоните", посочи Рашидов.

“Идеята е да докажем достойнството на тези хора“, добави той. По думите му това за съжаление се прави "хартиено". "Това ще се случи, всичките сме отворени, разбираме добре, че този проблем трябва да се реши, ще го решим по най-законовия начин", заяви Рашидов.

По думите на Митрева, и Дирекция "Музика", и Бюро "Естрада" са имали правоприемник и техните документи трябва да са в Министерството на културата. Това, че има проблем с документите на тези хора в НОИ е известно от 2001-2002 г. и не веднъж е обръщано внимание на министерството.

“Другото, което НОИ може да направи, ако разполага с единните граждански номера на съответните хора, е да се проверят архивите, свързани със Съвета за взаимно осигуряване на членовете-кооператори“, каза Митрева.

Рашидов предположи, че понеже за голяма част архивите по един или друг начин законът е казвал, че може да се пазят по една година, явно, спазвайки го, някои неща са "поизчезнали". Рашидов допусна, че може да има дублиращ архив и работни групи “от утре ще работят по всички архиви“.

"Някои неща излязоха. И чрез съда някои неща трябва да се докажат, защото основно държава се прави с хартия. Аз за съжаление сега го разбрах и по-добре, за да няма хаос. Това са една шепа значими, знакови хора, които формираха физиономията на 20 век. Аз имам тази теза и продължавам да я поддържам и ще я защитавам, докато съм министър. Хора, които 20, 30 или 40 години са защитавали самочувствието и идентичността на нацията с творчеството и таланта си, държавата трябва да има своите лостове, за да им осигури самочувствието на старини. Иначе за мен това е престъпление и геноцид на една държава и го казвам много отговорно", заяви министърът.

Засега е ясно, че тепърва работна група ще мисли как ще се решава въпросът и далеч решението няма да бъде взето на заседанието на Министерския съвет в сряда, както разпореди лично премиерът Бойко Борисов. Според министър Рашидов проблемът трябва да намери решение до края на годината.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?