Орешарски бил готов на диалог с всички критикуващи институциите

Пламен Орешарски, сн. БГНЕС

Премиерът Пламен Орешарски обяви, че е готов на диалог не само с протестиращите студенти, но и с всички други, които имат критично отношение не само към кабинета, но и към институциите, тъй като исканията на окупиралите Софийския университет ка и към парламента и към Конституционния съд.

 

"Сигурно много неща имат и те да ми кажат, и аз да им кажа", каза той пред БРН в неделя от Брюксел и разказа как самият като университетски преподавател е подкрепял протестите на студентите си в началото на 1990-те години.

 

"Те са в правото си да протестират, естествено, но трябва да избираме и формите на протеста, така че да не пречим на останалите. Знаете ли, при това обществено противопоставяне, което се създаде цялата тази година, от началото още, много лесно е да задълбочим хаоса и много трудно е да работим за нормализация на обществено-политическата обстановка в страната", смята министър-председателят. "Не знам кой има интерес от хаоса. Това не са българските граждани обаче", допълни той.

 

По думите му има много открити проблеми, които се задълбочават от икономическото състояние. "И би следвало в тези дни и може би в следващите една-две години да бъдем много внимателни..., защото хаосът лесно се създава, но много трудно се възстановява

обществото и икономиката след това", заяви Орешарски.

 

Той обаче отново даде да се разбере, че не смята да подава оставка, каквото е основното искане на протестиращите.

 

"След няколко години, бих казал, даже един цял изпуснат мандат, не може да си позволим още дълго време да държим в това състояние здравеопазване, образование, състоянието на администрацията, бизнес климата. Не можем да останем още по-дълго в рецесия, още повече на фона на първите позитивни сигнали в най-развитите европейски страни относно икономическо възстановяване. Ние трябва да се възползваме, защото то няма да дойде от само себе си, ние трябва да работим за него. Няма време за губене в този аспект", коментира премиерът.

 

В отговор на изразената готовност на Орешарски за диалог с критикуващите го представител на протестиращите студенти заяви: "Който иска да се срещне с нас, да дойде тук".

Споделяне

Още от България