Орешарски: Британските власти да се въздържат от дискриминационни мерки

Букурещ: Обединеното кралство трябва да е благодарно на румънците и българите

Орешарски: Британските власти да се въздържат от дискриминационни мерки

Премиерът Пламен Орешарски се надява, че "британските власти ще проявят сдържаност и ще се въздържат от каквито и да е дискриминационни мерки" срещу българите и румънците. В сряда премиерът прогнозира, че няма да има гигантска вълна от Източна Европа към Великобритания след падането на ограниченията и оцени високо българите там, които според него били добре образовани. В подобен стил се изказа и румънският министър на труда Мариана Къмпяну, която обяви, че Лондон трябва да е благодарен на румънците и българите.

 

"Ако се прояви дискриминационно отношение към българите във Великобритания, това ще е крещящо нарушение на европейските принципи", заяви Орешарски по време на парламентарния блиц контрол в сряда.

 

По думите му заявеното отношение към проблема от британския премиер Дейвид Камерън е било повлияно от негативните нагласи в обществото.

 

"С внимание следим настроенията в английското общество през английските медии в последните месеци и истерията, която се раздуха по отношение на въображаемия наплив от имигранти след отваряне на трудовия пазар за българи и румънци... Не споделяме опасенията, че ще има такава гигантска вълна, за каквато се говори на Острова", посочи Орешарски.

 

Ограничителните мерки предвиждат, че новопристигнали мигранти от ЕС няма да имат право да искат настаняване в общински жилища. През първите три месеца те няма да имат право да искат и помощи като безработни, а от първи януари догодина помощи при търсене на работа (JSA) ще могат да се искат за повече от максималните шест месеца, единствено ако безработните могат да докажат, че имат реални перспективи да получат работа. Всеки гражданин на ЕС, който е бездомен или се занимава с просия, ще бъде депортиран и ще му бъде забранено отново да влиза в страната през следващите 12 месеца, освен ако не докаже, че има основателна причина да бъде във Великобритания.

 

Българите и румънците работили нежеланата от англичани работа

 

Европейската комисия вече разкритикува плановете на Камерън, които не се възприемат еднозначно и в самата Великобритания.

 

Румънският министър на труда Мариана Къмпяну коментира от своя страна, че Обединеното кралство трябва да бъде признателно за това, че румънците и българите заемат работни места, които са отбягвани от британците.

 

В интервю за вестник "Таймс" тя отхвърля "ксенофобските" и "расистките" атаки срещу

своите сънародници.

 

"Като се има предвид фактът, че румънските граждани във Великобритания допринасят съществено за брутния вътрешен продукт и че много от тези хора са млади и добре квалифицирани, Великобритания трябва да бъде благодарна, че тези хора идват да

живеят тук", посочи Мариана Къмпяну.

 

Тя отказа да направи оценка за броя на румънците, които биха отишли във Великобритания след 1 януари 2014 г., но подчерта, че мнозинството от румънските граждани, които в момента живеят във Великобритания, са икономически имигранти, които не живеят за сметка на държавата.

 

Мариана Къмпяну каза, че подкрепя плана на британския премиер Дейвид Камерън да ограничи социалните помощи за гражданите от ЕС, но отбеляза, че тъкмо социалните помощи са причината, поради която британците не приемат хилядите нископлатени работни места, сред които 22 000 места за берачи на плодове, които бяха попълнени от румънци и българи с временни визи през летния период.

 

По думите на Къмпяну "щедрата" система за социална помощ във Великобритания може да е причината, поради която много британци не кандидатстват за свободните места на трудовия пазар, за които например кандидатстват румънски граждани.

 

"Ако има свободни места, някой трябва да ги заеме, независимо дали е от Румъния, Италия, Испания или от някъде другаде", подчерта Мариана Къмпяну.

 

Тя обърна внимание, че се попълват не само нископлатени работни места.

 

"Много лекари и медицински сестри и други здравни работници идват да работят във Великобритания и това е добре обучен персонал, който ще даде съществен принос за

благоденствието на британския народ, като в същото време лишава от грижи румънските граждани тук", отбеляза Къмпяну.

 

"Ние имаме дефицит от 10 000 здравни асистенти, а ако гледаме целия медицински сектор, говорим за недостиг от над 20 000 души", каза румънският министър на труда.

 

Мариана Къмпяну каза още, че Великобритания не трябва да бъде толкова подозрителна към чужденците.

 

"Неприемливо е в 21 век да се правят подобни расистки и ксенофобски изказвания, а още по-жалко е, че това става във Великобритания", подчерта тя.

 

Помощи за безработни в Лондон след година

 

Темата продължава да е водеща и сред британските издания.

 

"Румънските и българските имигранти трябва да чакат една година за помощи за безработни", цитира "Телеграф" кмета на Лондон Борис Джонсън. В интервю за лондонско радио Джонсън е заявил, че не вижда причина това да не бъде направено предвид значителната конкуренция в търсенето на работа и това, че много млади лондончани не получават честен шанс за заетост.

 

Запитан за ромите, Джонсън е зявил, че ако те нямат намерение да намерят работа, трябва да се върнат обратно в страните, от които са дошли.

 

"Ивнинг стандард" публикува статия на председателя на Комисията за политики и ресурси на Лондонското Сити Марк Болит, озаглавена "Открит за бизнес" трябва да означава открит за

мигранти". "Уникалната способност на Лондон да привлича най-добрите хора от ЕС и отвъд е конкурентно предимство за много индустрии", пише Болит, подчертавайки, че повечето от имигрантите във Великобритания са усърдно работещи хора, стремящи се към по-добър живот.

 

Таблоидът "Мейл" обаче съобщава, цитиран от БТА, за 32-годишен българин със серия от криминални прояви в родната си страна, който е бил изпратен в затвора заради кражба с взлом само девет дни след пристигането си във Великобритания.

 

Емил Методиев е бил заловен в Есекс с откраднати предмети в багажа си и е изпратен за 16

месеца в затвора, след като се признал за виновен.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?