Орешарски: Фискалната политика е важна, но трябват реформи

Пламен Орешарски на форума в Китай. Сн. БГНЕС/МС

Вярвам, че фискалната политика е важна, но по-важно е преструктурирането, заяви министър-председателят Пламен Орешарски на дискусията "Бъдеще за Европа" в рамките на "Годишната среща на новите шампиони" в китайския град Далиен.

"Моето виждане от преди кризата беше, че стабилната фискална политика е най-важна в дългосрочен хоризонт, но сега смених мисленето си, за мен по-важно е преструктурирането и структурните мерки", каза той, цитиран от БТА.

Премиерът отбеляза, че във всички периоди на криза след 2000 година в Европа доминира много силна препоръка за фискална рестрикция като ключов фактор за дългосрочна конкурентоспособност и създаване на устойчиво икономическо развитие.

"Това е вярно, но от българският опит имаме интересни поуки - в добрите времена, преди кризата България водеше много разумна фискална политика със стриктни банкови регулации, силен банков надзор. Ние имахме бюджетни излишъци между два и три процента от БВП всяка година, консолидиран държавен резерв, изплащан държавен дълг. Тази относително консервативна политика продължихме и в периода на криза".

"Фискалните параметри в България са отлични - бюджетният дефицит е между 1 и 2 процента и в последните години нивото на дълга е около 16 процента от БВП, банковият надзор и банковата система са много стабилни, но не действа добре икономиката, забавихме преструктурирането и структурните реформи", посочи премиерът.

По думите му монетарната и фискална стабилност се явяват втори фактор.

Орешарски обаче не коментира давал ли някой някога съвет на България да не извършва реформи, а само да се осланя на фискалната стабилност, за да постигне икономически ръст. Доколкото съвети са давани, то всички чужди експерти - от МВФ, Световната банка, инвестиционни компании и известни икономисти - наблягаха на нуждата от преструктуриране и реформи във всички сектори на икономиката и обществения живот.

Споделяне

Още от Бизнес