Орешарски и Груевски ще се срещнат за добросъседския договор

Орешарски и Груевски ще се срещнат за добросъседския договор

Двама премиери, на които им пари под краката - македонският Никола Груевски заради ветото в ЕС и българският Пламен Орешарски заради протестите в България - ще се срещнат спешно в неделя, за да изгладят различията в двустранните отношения и застрашеното добросъседство, съобщи македонският "Утрински весник", цитиран от БТА.

Това ще бъде първата среща на двамата премиери, откакто Орешарски е на този пост, и една от редките между български и македонски премиери, откакто ВМРО-ДПМНЕ е на власт.

Макар от македонска страна срещата да се държи "на тъмно", тя бе потвърдена от българския външен министър Кристиан Вигенин в интервю, без уточнение дали е по наша или по българска инициатива.

По-късно във вторник Вигенин потвърди пред българските медии за готвената среща.
На срещата ще се разговаря за проблемите около съгласуването на декларацията за добросъседство. Македонската страна смята, че е по-добре да я няма, отколкото да я има, а България - че трябва да бъде подписана, за да не наложи София вето върху нашите преговори с ЕС, пише вестникът.

Ще се разговаря и за настояването на София най-сетне да започне изграждането на Коридор номер 8 и по други въпроси на икономическото сътрудничество.

Както научихме неофициално, преговорите за декларацията, които чакаха новото българско правителство, но не се възобновиха и след съставянето му, сега трябва да бъдат насрочени от македонската страна. Макар от българското външно министерство да посочиха, че са готови за среща и публично представиха посланик Иван Петков като главен преговарящ, от наша страна все още цари мълчание, и срещата между двамата премиери трябва да даде отговор защо е така и докога, добавя македонското издание.

Вигенин коментира във вторник, че преговорният екип е в готовност да се отзове на покана за преговори от македонското МВнР, но за момента такава покана не е получена.

Външният министър припомни, че са минали четири кръга, но откакто той е на този пост не е имало разговори.

"Македонската страна е в течение на нашата позиция. Подписването на договор за добросъседство е важно за нас. То ще отпуши движението на Македония по пътя ѝ към евроатлантическите структури и пълноправно членство", заяви Вигенин.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?