Орешарски и Искров все пак са държали част от фискалния резерв в банки

Орешарски и Искров все пак са държали част от фискалния резерв в банки

14% от фискалния резерв е бил даван за управление от 17 търговски банки по време на мандата на предното правителство. Съществувало е и "тайно" споразумение между тогавашния финансов министър Пламен Орешарски и управителя на БНБ Иван Искров за влагане на още 1 млрд. лева от резерва при нужда в банки в затруднение.

Това съобщи в петък по време на парламентарния контрол вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков. С това той отговори на питането на Орешарски, който е депутат от левицата, какво е целял с "подхвърлените идеи за депозиране на част от резерва в кредитни институции заради по-високите лихви".

Преди две седмици Орешарски бе сред най-големите критици на идеята на Дянков част от резерва да влезе в търговски банки за по-висока доходност, като заяви, че нейното осъществяване би довело до увеличаване на риска за резерва и намаляване на доверието на международните финансови институции към България. Орешарски повтори тези аргументи и в петък, докато развиваше питането към Дянков.

От своя страна Дянков обясни, че премиерът Бойко Борисов е сложил край на спекулациите по темата, като е заявил категорично, че правителството няма да депозира пари от резерва в търговски банки. След това разкри, че това, за което сега е критикуван толкова активно от левицата и бившия си колега, е правило предното правителство.

Обяснението на Дянков, че 14% от резерва са били управлявани миналата година по този начин, означава, че на различни кредитни институции са били предоставени около 1.1 млрд. лева публични средства.

Дянков обърна към Орешарски и го обвини, че тяхното правителство е управлявало резерва "несигурно" и "тайно". След което съобщи и за "тайното" споразумение на финансовото министерство с БНБ за депозирането на още 1 млрд. лв.

В отговор бившият финансов министър се оправда, че споразумението е сключено през октомври 2008 година като възможност БНБ да оперира с тези пари, ако търговски банки изпаднат в затруднение поради световната финансова криза. Той напомни, че много други големи западни държави са постъпили по същия начин.

"Тайните споразумения са тайни, за да останат тайни", допълни Орешарски и за пореден път заяви, че Дянков говори твърде много. Той обаче призна, че е имало банки, които са се възползвали от тези "допълнителни" пари. По-голямата част от тях обаче са останали в БНБ.

Дянков го репликира, че "тайното споразумение" е сключено през май, когато е нямало сигнали за навлизане на кризата в България. Той обяви, че вече тече процедура по разсекретяване на документите на финансовото министерство, защото те засягат управляването на публичните средства и трябва да са достояние на хората.

При излизането си от парламента Дянков каза лаконично пред журналисти, че сега парите от фискалния резерв (7.6 млрд. лева) се управляват сигурно и няма опасност за тях. Той не отговори на въпроса дали Първа инвестиционна банка се е възползвала от "тайните пари" за спасяване на закъсали банки през 2008 година.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?