Орешарски и Станишев бягат от открит тв дебат с протестиращи

Премиерът се опита да прикотка критиците си на среща в МС, те отказаха

Орешарски и Станишев бягат от открит тв дебат с протестиращи

Въпреки клетвите си, че искат "диалог" с протестиращите, управляващите отклониха поканата за открит публичен дебат с тях в БНТ. Премиерът Пламен Орешарски, който във вторник прие представители на контрапротеста в негова защита, пожела и онези, които искат оставката му, да се срещнат с него на сигурната ведомствена територия в Министерския съвет, с което най-вероятно щеше да си запише ценния актив на проведен "диалог".

"Искахме неутрална територия. Няма да отидем на 1 август при премиера”, заяви във вторник пред БНР Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда, която е сред четиримата инициатори на диспута. Другите трима са режисьорът Стоян Радев, проф. Георги Близашки, както и Асен Василев, икономически министър в служебното правителство и също редовен участник в антиправителствените демонстрации.

Поканата бе отправена в понеделник към премиера Пламен Орешарски, заместника му Цветлин Йовчев и лидерите на БСП и ДПС Сергей Станишев и Лютви Местан. Още същият ден министър-председателят изпрати до Цонева покана за разговор в сградата на Министерския съвет в 15 ч. в четвъртък.

“Искахме дебат. Не приемаме покана да бъдем приети от премиера. Не сме изпратени от никого. Никой не ни плаща, никой не ни координира. Искаме да се случи без кордони и заграждения. Нямаме комуникация с другите трима от представителите на властта, към които сме отправили покана. За нас беше важно да са заедно. Нашите аргументи се манипулират. Има въпроси без отговори. Властта трябва да ги даде в открит диспут”, коментира пред БНР Цонева.

Преди ден Станишев нямаше отговор на въпроса приема ли участие в такъв дебат. Въпросът бе обсъден на редовното заседание на Изпълнителното бюро на БСП във вторник, след което лидерът на българските и европейските социалисти отклони поканата. Не се сети други аргументи освен изказвани вече по други поводи – че това не е покана за диалог, а "поредният ултиматум".

Орешарски, очевидно воден от опита си на министър -председател, работещ под "нареждания" на две партийни централи какво да прави, предположи, че някой “нарежда” на протестиращите какво да правят.

“Аз каних вече веднъж протестиращите, те веднъж ми отказаха, сега пак не искат и аз не настоявам чак толкова. Може би някой не им позволява да дойдат”, коментира премиерът.

“Предния път имах такива съмнения. Не мога да кажа кой, не съм привърженик на конспиративните теории. Вечерта бяха дали съгласие, на другата сутрин отказаха”, заяви премиерът, без обаче да уточни, че в поканата си към тях той промени условията от “открит дебат, излъчван по национален ефир” на среща в неговия кабинет.

Във връзка с това, че протестиращите искат среща на неутрална територия, премиерът Орешарски каза: “На неутрална територия се срещат ръководители на вражески държави и търсят неутрална територия. Аз не мисля, че сме в тази ситуация”.

Макар да продължава да твърди, че е готов на "диалог с всеки”, в писменото си приветствие до социалистите на Бузлуджа, което не прочете лично, премиерът Пламен Орешарски заяви, че ще бъде "премиер на мнозинството”, което нарече демократичен принцип.

Станишев пък разясни, че диалог и дебат са две различни неща, а социалистите призовавали за диалог. Според него подобно предложение с място, час и зададени теми отново прилича на ултиматум.

“Когато преди седмици господин Орешарски покани протестиращите, те отказаха среща с него и поставиха условие за оставка, сега поставят нови условия”, смята Станишев, който не знае и каква легитимност имат четиримата протестиращи – Цонева, Асен Василев, Георги Близнашки и Стоян Радев.

"Те казват, че не представляват протестиращите, но от друга страна има опит да се говори от името на всички”, каза Станишев на пресконференция във вторник.

Антоанета Цонева потвърди, че нямат претенции да представляват протестиращите. Самият протест #ДАНСwithme никога не е излъчвал свои официални представители или говорители. В същото време някои от публичните лица, ангажирани с него, каквито са Цонева, Радев, Близшанки и Василев, са сред най-често канените в медиите и са сред най-активните в социалната мрежа. Инициативата им за дебат по БНТ с представителите на властта бе посрещната нееднозначно от участници и привърженици на протеста, които казаха, че с управляващите няма какво да се говори, те просто трябва да подадат оставка.

Поддръжниците на инициативата обаче са на мнение, че такъв диспут би помогнал на много хора, странични наблюдатели на процесите, които не "живеят" в социалните мрежи и не следят пряко случващото се в София, да придобият лична представа за аргументите на протестиращите и на управляващите по въпроса "за" или "против" оставането на правителството.

Решението на Орешарски и Станишев връща нещата в изходна позиция – очевидно няма да има нито диспут, нито диалог.

Споделяне

Още по темата

Още от България