Реакторът за "Белене" нямало да стане следващ нов блок в АЕЦ "Козлодуй"

Орешарски: Искаме ядрена диверсификация, може и да има търг за VІІ блок

ГЕРБ използва доноснически методи, каза министър Стойнев за сигнала до еврокомисаря по енергетиката

Пламен Орешарски участва в Румъния в среща на лидери на Централна и Източна Европа и Китай, сн. БГНЕС

С обяснението, че идеята за ядрена диверсификация стояла зад обявения от министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев старт на преговори с американската "Уестингхаус" за строежа на VІІ блок в АЕЦ "Козлодуй", премиерът Пламен Орешарски заяви, че това не е предрешено, тепърва ще се решава въпросът и било възможно да се обяви и международен конкурс за технологията на бъдещия български реактор.

 

Министър-председателят коментира пред журналисти в Букурещ, където е участва в среща на правителствените ръководители от Централна и Източна Европа и Китай, че обсъждането на строителството на новата ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй" в Съединените щати е съгласувано с него и Стойнев е имал мандат да подобни разговори с "Уестингхаус".

 

"Защо мислите, че икономическият министър има самоинициатива по отношение на неговите контакти в Съединените щати?", попита Орешарски. Той допълни, че подготовката за VII блок беше стартирана от предишното правителство, "ние просто продължаваме, и за първи път, може би, в нашата страна се получават упреци, че нещо сме продължили".

 

Премиерът обаче премълча, че упреците, които правителството му получи от страна на партии от Реформаторския блок и от бившите управляващи ГЕРБ по повод VІІ блок, не са за изграждането му, а за това, че с намерението строежът пряко да се договори с "Уестингхаус" нарушава българското и европейското законодателство, които изискват това да стане с конкурс.

 

"Аз винаги съм заявявал, че там, където одобряваме инициативите, ще осъществим приемственост, а предстои от тук нататък много дълъг път на този проект, така че все още е рано за каквито и да е коментари", посочи Орешарски.

 

"Това ще обсъдим в правителството, но на мен ми се иска ядрената енергетика също да бъде диверсифицирана, а не с единствен доставчик и оператор даже. Няма предрешаване, че "Уестингхаус" ще строи. Не е решен въпросът. Всичко е на предварителен стадий", коментира още премиерът..

 

На въпрос какво ще стане с вече изработения от руската "Атомстройекспорт" реактор за спряната "АЕЦ "Белене", който обаче не е платен и заради това руснаците съдят НЕК за 1 млрд. евро в Парижкия арбитражен съд Орешарски обясни, че се мисли по темата, но това оборудване няма да бъде инсталирано като следващ VІІІ блок на АЕЦ "Козлодуй".

 

"Авансът за тази мощност вече е платен и сега договорът е в арбитражен съд. И това е приемственост в политиките, макар че в случая не е много добре наследството", коментира Орешарски казусът с АЕЦ "Белене". "Това е един объркан казус, заради който сме в арбитраж, но ще се опитаме да излезем някак от тази ситуация, ще видим какво ще го правим", допълни той.

 

"Нека първо дадем мандат на "Българския енергиен холдинг" да преговаря, нека да видим какъв ще е финансовият модел, дали ще ни отделят пари или не. Нека да видим как ще структурираме инвестицията, след това вече може да говорим и за избор на изпълнител", защити отново намерението за участие на "Уестингхаус" в новия ядрен проект министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

 

"Партия ГЕРБ ползват доноснически методи, които бяха характерни за тоталитарния режим", коментира той намеренията на партията да сигнализира еврокомисаря по енергетиката за намерението да се строи ядрената мощност без конкурс.

 

"Мисля че мина времето на късогледите политици. Оттук нататък е важно да има политика, която да даде стабилност на българската икономика в дългосрочен план, а не за две - три години. Тук става въпрос за осигуряване на евтина електроенергия за следващите 80 години", каза Стойнев, но отново пропусна да говори с конкретни разчети и прогнози.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес