Орешарски кани китайската "Хуавей" да прави развоен център у нас

Българските фирми пък ще подкрепя за държавно кредитиране от Пекин

Най-богатият китаец Уан Дзиенлин и Пламен Орешарски

Китайската компания за телекомуникационно оборудване, включително мобилни телефони, "Хуавей" ( Huawei Technologies), която от години е доставчик на българските телекоми, е била поканена от премиера Пламен Орешарски да отвори производство на компоненти и свой развоен център у нас. Това е станало в сряда по време на среща на Орешарски в китайския град Далиен с представители на местния бизнес и на неправителствени организации, съобщи пред журналисти вицепремиерът Даниела Бобева, която е част от българската правителствена делегация.

По думите на Бобева от компанията са посрещнали идеята с голям интерес. Имат интереси в Европа и разчитат на изследователската дейност, "за да дърпат напред" в производството, каза вицепремиерът по икономическата част. От "Хуавей" са поискали срещи с университетите и изследователските институти в областта на информационните и телекомуникационните технологии и са казали, че до месец ще започнат да правят проучване на предложените им възможности.

Пред китайската компания било посочено, че иновациите и високите технологии са приоритет на правителството и че компанията би могли да се възползват от стимулите, които се предоставят за високотехнологични инвестиции. Предложено им било също да се възползват от държавните стимули за назначаване на младежи на първа работа, ако отворят производство у нас. По думите на Бобева от "Хуавей" проявили желание и намерение да участват в държавни поръчки, но като проблем бил отбелязан затруднения достъп до обществените поръчки.

Китайският бизнес иска бързи визи и достъп до държавни поръчки

Тромавата процедура с издаването на български визи също била отбелязана като проблем и от българска страна бил поет ангажимент да се прегледат визовите процедури и когато става въпрос за високотехнологични производства, за наемане на специалисти с високо образование и квалификация, да се мисли за по-благоприятен режим.

Даниела Бобева каза, че местните неправителствени организации и фирми са предложили, а тя е приела да се създаде у нас неформална организация на приятелите на Китай, която да насърчава търговско-икономическите отношения между двете страни и да промотират туризмът и образованието.

Ще направим презентация на условията за туризъм в България, а през пролетта на идната година туроператорски фирми от Далиен имат желание да посетят България и да се срещнат с българските си колеги, каза вицепремиерът. В областта на образованието е обещала правителството да насърчава обучението на чуждестранни студенти в България. Поела е и ангажимент да предостави условията за обучение в нашите висши учебни заведения.

На среща в Държавната агенция по туризъм за региона на Далиен пък било обърнато внимание на местния бизнес, че в България има много незавършени хотели, които чакат инвеститори. Търсим решение на този въпрос, заяви Бобева.

Помощ за достъп на наши фирми до китайски заеми

По-рано през деня на среща с президента на "Ексимбанк" Ли Жуогу Пламен Орешарски се ангажира правителството да подкрепи един или два проекта на български фирми при кандидатстването им за финансиране по отпусната от китайското правителство преди година кредитна линия за 10 млрд. долара за страни от Централна и Източна Европа. Според премиера обаче тази кредитна линия не бележи особен прогрес при усвояването заради твърдите изисквания от страна на китайската банка, най-вече за държавно гарантиране на отделните финансирания.

След срещата Орешарски заяви пред журналисти, че двамата с Жуогу са разгледали възможността за по-голяма гъвкавост и от двете страни, и са стигнали до съгласие при определени случаи, при бюрократизиране на процедурите, да държат личен контакт, особено по по-големи и важни проекти, които се инициират за усвояване на тази кредитна линия.

Поех ангажимент да представя един или два проекта с подобни по-гъвкави условия, които да стартират и да бъдат като образци, каза Орешарски, цитиран от БТА. Той изрази увереност, че в бъдеще ще има надпревара между отделните страни в региона за усвояване на тези кредити. Това ще стане при положение, че се намери подходящата форма, така че да не се натоварват публичните финанси, дефицитът и дългът, добави премиерът.

Вече е в нашето поле да намерим проекти, които на нас ще ни вършат повече работа, много по-обемни, в това число, защо не, и инфраструктура, но без държавни гаранции, така че да могат самите проекти да гарантират възвращаемост и да генерират приходи за обслужване на кредита, каза Орешарски. Той обясни, че заемът от 10 млрд. долара е разделен на две части – 3 млрд. са преференциални кредити, в които, по думите му, ще се опитаме да се вмъкнем, а другите 7 милиарда са с търговска насоченост.

Българският бизнес би могъл да кандидатства с наша подкрепа и вече има едно-две български предложения до банката, каза премиерът. Той призна отговорност на властите в България, в това число и на това правителство, че не са популяризирали достатъчно кредитната линия и голяма част от българския бизнес не знае за съществуването ѝ.

Орешарски обаче отбеляза, че достъпът до тези пари се ограничава заради различни условия, като например най-честото е част от оборудването да бъде китайско. Български компании, които купуват китайски стоки обаче, биха могли да се възползват по един перфектен начин от кредитните линии, посочи премиерът.

Той допълни, че е помолил Жуогу "Ексимбанк" да е по-благосклонна и да отпуска гаранции на китайски инвестиции в България. За чуждите вложения е важно собствените им институции да ги насърчават и да им гарантират риска, коментира Орешарски. По думите му поети са взаимни ангажименти за облекчаване на риска на китайските инвеститори, които идват в България, и за постигане на по-голям ефект от инвестициите им.

Каним най-богатият китаец да инвестира в туризма

Министър-председателят се е срещнал и с китайския предприемач Уан Дзиенлин, който според списание "Форбс" е най-богатият в страната, и му е заявил, че сега е моментът да се инвестира в Нова Европа, съобщи правителствената пресслужба.

"Разбрах, че вече имате инвестиции в САЩ. Трябва да дойдете и в Европа. Старото правило за диверсификация винаги е в сила", отбелязал премиерът пред Дзиенлин при представянето на възможностите за инвестиции в България и казал: "Ще бъда щастлив, ако в края на срещата си кажете – как не съм разбрал по-рано".

Уан Дзиенлин отбелязал, че досега не е бил в България и с удоволствие ще планира посещение у нас до края на годината.

"Впечатляващ е неговият портфейл, над 10 млрд. долара, възвращаемост на активите 34 на сто, нещо което трудно можем да си го представим в която и да е европейска страна", обясни след срещата Орешарски. Той допълни, че е представил пред Дзиенлин възможностите за инвестиции в туризма, където предприемачът има интереси.

От Министерския съвет допълват, че Орешарски подарил на Дзиенлин реплика на най-старото злато, обработено в България, и на свой ред получил като дар свитък, правен от първия китайски калиграф.

Споделяне

Още от Бизнес