Орешарски: Критичните интервюта в чужди медии спират инвестициите у нас

Пламен Орешарски. Сн: БГНЕС

Министър-председателят Пламен Орешарски отказа за пореден път да отговори на въпроса "Кой предложи Делян Пеевски за шеф на ДАНС". След като такова питане бе отправено на брифинга му в парламента в петък, той се изсмя и каза, че "пресконференцията е приключила". Миналия петък той пак прекрати пресконференцията след като му бе зададен същия въпрос, с думите: "Разбирам, че са свършили рационалните въпроси".

Той възприе критиката на БСП, че не представя достатъчно добре публично усилията и успехите на кабинета си. Такива упреци бяха отправи по-рано от лидера на БСП Сергей Станишев и други леви депутати.

"Може би има нещо вярно. Опитваме се, но ако оценката отстрани е, че невинаги се справяме добре, вземаме си бележка и ще мислим за по-добро публично представяне на действията на кабинета и на моите лични", обеща премиерът.

Той отправи и индиректна критика към държавния глава Росен Плевнелиев. "Критичните интервюта в чужди вестници как България е най-корумпираната страна в света са причината за липсата на инвестиции у нас", заяви Орешарски. На въпрос на журналисти кого визира, той отвърна: "Ако следите водещите световни издания, ще разберете сами кой създава антиреклама за инвестиционния климат у нас".

Преди дни президентът Росен Плевнелиев предупреди в интервю за немското списание "Фокус", че България е в много нестабилна и напрегната ситуация и трябва да се внимава да не се върнем обратно към период на дългосрочна нестабилност. Според президента правосъдната система не функционира добре, партиите воюват, липсва национален консенсус.

По повод искането на "Атака" България да затвори границите си за сирийски бежанци, министър-председателят напомни, че България е подписала редица международни конвенции и "сме част от един свят, който в XXI век има универсални конвенции и не бихме могли да се изолираме от този свят".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?