Орешарски: Лошата реколта напомпа инфлацията

Орешарски: Лошата реколта напомпа инфлацията

Лошата реколта и метеорологичните условия са причина за изненадващия ръст на инфлацията тази година, смята финансовият министър Пламен Орешарски.

„Вероятно тази инфлация нямаше да приеме тези стойности, ако лятото имахме малко по-добри метеорологични условия и малко по-добра реколта...Лошата реколта отключи цени на хранителните стоки, към което се добавиха вече и факторът малко по-висок ръст на заплатите и малко по-високата цена на петрола спрямо миналата година. Ако има изненадващо развитие на инфлационния натиск, той е в тази посока. Нямаше как 2006 г. есента да предскажем, че част от реколтата ще бъде компрометирана, което ще окаже натиск върху цени на зърно, фуражи и оттук нататък по цялата верига“, обясни министърът в петък пред Нова тв.

Основната критика на ЕС към нас е, че сме допуснали тази година изпреварващ ръст на доходите спрямо производителността на труда, каза Орешарски. През 2007 г. ръстът на заплатите в цялата икономика е близо 20 на сто. Изпреварващото увеличаване на доходите винаги води и до малко по-висок инфлационен натиск, каза министърът.

Според него няма предпоставки инфлацията догодина да е по-висока от тазгодишната, която стигна 12%, а бюджетът за 2008 г. е разчетен на по-ниска инфлация.

Пламен Орешарски не очаква изненади при въвеждането на плоския данък от 10% върху доходите на гражданите от 2008 г. Прогнозираме по-високо равнище на приходите от личния данък спрямо тази година, въпреки че ставката е по-ниска, допълни той.

През 2007 г. ще съберем около милиард и 800, милиард и 900 от данък общ доход или данък върху личните доходи, за следващата година сме предвидили около 2 милиарда и 200, въпреки че на сравнима база се очаква по-ниско равнище на приходите от този данък, каза финансовият министър.

Той успокои, че няма да има потърпевши от плоския данък, а хората с по-високи доходи ще разполагат с повече средства.

Той посочи, че бюджетът предполага много по-активна инвестиционна политика, като разходите за инвестиции са с 50 процента повече от тазгодишните. Като друг силен акцент министърът посочи образованието и здравеопазването.

Според него са възможни рискове при въвеждането на децентрализирането финансиране на училищата, но за целта правителството е предвидило и централизирани фондове.

„Аз съм оптимист по отношение на цялостния успех на реформата. А трудности ще има и от гледна точка на новия подход пред самите училищни ръководства, те досега са разчитали на финансиране изцяло от общината, сега имат по-голяма самостоятелност. Но вие сами знаете, че самостоятелност значи и отговорност.“, отбеляза Пламен Орешарски.

Според него в средносрочен план тенденцията с високия дефицит по текущата сметка ще започне да се обръща. Орешарски прогнозира това да стане до 2-3 години при песимистичен вариант.

В момента, в който започне да се успокоява дефицитът по текущата сметка, ще станат излишни бюджетните превишения на приходите над разходите и тях също ще почнем да ги свиваме, каза министърът пред Нова тв.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?