Орешарски на сбогуване: "Рано е още" да кажа "кой предложи Пеевски"

Снимка: БГНЕС

В качеството си на премиер в оставка Пламен Орешарски за пръв път даде по-различен отговор на въпроса, който беляза неговото управление - "кой предложи Пеевски". Досега той винаги се измъкваше с реакции от типа: "разбирам, че рационалните въпроси са приключили". Минути след като парламентът гласува оставката на кабинета, Mediapool отново зададе въпроса "Кой" и – за изненада – Орешарски отвърна: "Рано е още".

След приключването на брифинга журналистката от Mediapool Полина Паунова подари на Орешарски личната си значка с надпис "Кой" – да му напомня, че дължи такъв отговор.

Преди това Орешарски призна, че настоящата оставка е предопределена от развитието на взаимоотношенията между двете парламентарни групи, подкрепящи неговото правителство. Както е известно, отношенията между БСП и ДПС се влошиха след провала на социалистите на 25 май. Това съвпада с разрива в групировката около Корпоративна търговска банка (КТБ), който ескалира до невиждан скандал и уреждане на взаимоотношения между депутата от ДПС Делян Пеевски и бившия му съдружник Цветан Василев, собственик на КТБ.

Подалият оставка премиер припомни, че беше постигнато политическо споразумение при президента за предсрочни парламентарни избори на 5 октомври и за назначаване на служебно правителство на 6 август. Ние спазихме това споразумение, оставяйки на президента достатъчно време, за да свърши всичко необходимо за целта, каза Орешарски.

"Дойде времето, когато разбрах, че не мога да си върша работата" и по тази причина подавам оставката, добави той.

Орешарски каза, че е поканен на конгреса на БСП в неделя, но има време дотогава и ще си помисли дали да присъства.

Според неофициални информации отношенията между него и социалистите са обтегнати от доста време, което пролича и в разминаването по редица въпроси, като например за номинирането на български еврокомисар. БСП енергично се съпротивляваха срещу кандидатурата на Кристалина Георгиева и се опитваха да наложат външния министър Криситан Вигенин или друг свой представител.

На последното си редовно заседание в сряда обаче правителството не взе решение за номинацията, оставяйки това за служебния кабинет. Въпреки твърденията на социалисти, че макар на срещата на лидерите на ЕС Орешарски да е издигнал Кристалина Георгиева, това не е негова номинация, нито на българското правителство, премиерът в оставка заяви: "Винаги стоя зад своите решения. Стоя зад кандидатурата на Кристалина Георгиева за върховен представител по външните отношения".

Запитан дали е имало натиск да бъде предложен Вигенин, той не отговори директно, но каза, че еврокомисарят е политическа номинация, за която се изисква съгласие, а такова нямало.

Не очаквах, че мандата ще бъде лесен. Оказа се по-труден от очакванията ми, но съм благодарен, че имахме възможността да работим в интерес на хората, каза още Пламен Орешарски пред репортери.

Преди това той заяви от трибуната на парламента: "Поех нелека задача – да оглавя правителство без подкрепа. Работихме в най-сложната политическа среда в новата ни история. Ръководихме се от интереса на хората, въпреки съпротивата, която срещахме всекидневно. Постигнахме добри резултати".

Той отчете, че всички бизнес индикатори са отбелязали подобрение от края на миналата година до май тази година, като някои от тях са минали нивата от предкризисната 2008 г. Орешарски отчете и крачка напред по отношение на доходи, пенсии и социални програми, която е била най-съществената от 2009 г. насам, както и че има нови 40 000 работни места в реалния бизнес.

Той благодари на всички, които са подкрепяли кабинета и на онези, които не са го подкрепяли заради градивната критика.

"Освен като добри колеги, винаги съм гледал на всички вас и като представители на огромното мнозинство български граждани, които въпреки своите политически различия имат поне една обща цел – да живеят в по-добре уредена държава. За мен беше чест и отговорност да работя за тази цел”, завърши Орешарски, обръщайки се към народните представители.

По-късно пред журналисти в кулоарите на парламента Пламен Орешарски заяви, че що се касае до КТБ, той не вижда какво отношение може да има едно правителство към лошото финансово състояние на една банка или по-скоро към слабата ѝ ликвидност.

Споделяне

Още по темата

Още от България