Орешарски не бил готов да отговори за промени в кабинета и да коментира оставка

Снимка: БГНЕС

Премиерът Пламен Орешарски последователно отстоя и не отговори на нито един репортерски въпрос, свързан с оставка, по време на първата си поява пред медиите след евроизборите и изявленията на лидера на ДПС Лютви Местан, че няма вариант правителството да изкара мандата си.

Попитан дали ще подаде оставка, тъй като подкрепата за БСП, от която е излъчен за премиер, е рекордно ниска, той каза: "Ще отговоря, след като направя консултации с ръководствата на двете парламентарни групи”.

На въпрос смята ли, че доверието към самия него вече е по-ниско заради ниското доверие към БСП, показано на изборите, Орешарски отговори, че резултатът на другата съуправляваща партия – ДПС – се увеличава.

Запитан дали в такъв случай вече се счита за министър-председател на ДПС, той предпочете да прекрати брифинга.

"Нямам готовност да отговоря за каквито и да е промени в кабинета. Предстоят ми по-общи консултации с лидерите на двете партии”, заяви преди това Орешарски.

"За Пламен Орешарски да бъде министър-председател никога не е било детска мечта", добави с усмивка премиерът.


В сряда той дойде в парламента за обсъждането на вота на недоверие към кабинета, внесен от ГЕРБ. Депутатите отложиха началото на дебата, за да изчакат премиера да се завърне от Рим, където имаше срещи с папата и италианския премиер.

С уточнението, че на място ще се запознае с всички правени изявления, Орешарски отказа да коментира пред български репортери в Рим изявлението на Местан, че правителството едва ли ще изкара мандата си. Дали ще има ремонт в кабинета ще стане ясно след вота на недоверие, каза той преди да излети за София.

След като пристигна в парламента и влезе в пленарната зала, Орешарски бе посрещнат от ГЕРБ с викове "Оставка". Както обикновено, това не го развълнува особено. След като заседанието приключи, премиерът спря да отговоря на журналистически въпроси.

Запитан кога и откъде е разбрал, че ще се лиши от министъра на екологията, Орешарски каза, че се е опасявал за това от края на миналата година. "Знаех за евентуални планове Михайлова да попадне в листите и то на доста предно място. Когато сте на челни места, вероятността да попаднете не е малка. За мене не беше суперизненада”, каза той.

Новината, че министърът на екологията Искра Михайлова ще замине за Брюксел, съобщи лично избраният за евродепутат от ДПС Делян Пеевски, който на пресконференцията след изборите в неделя заяви, че се отказва от своето място в нейна полза. Лидерът на ДПС Лютви Местан тогава обясни, че партията му посочат "много, много стойностен министър", защото "ДПС има една много солидна банка от кадри".

Попитан дали има кандидатури за овакантеното място на Искра Михайлова, Орешарски отговори, че има много имена и възможности. "Не съм се спрял на нито едно”, каза той.

Споделяне

Още от България

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?