Плевнелиев: В България руснаци купуват апартаменти, ако утре Москва изпрати войски?

Орешарски не изключва България да наложи вето на санкции срещу Русия

Борисов: Половинчати мерки само ще ударят България

Пламен Орешарски

Премиерът Пламен Орешарски не изключва напълно възможността България да наложи вето на икономически санкции на Европейския съюз срещу Русия, които трябва да бъдат наложени с пълен консенсус от всички страни членки, стана ясно в петък. От друга страна президентът Росен Плевнелиев се обяви за "стриктна европейска политика" срещу Москва, а лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов - срещу "половинчати санкции" срещу Русия, които само ще ударят България, така както навремето се случи при кризата в Косово и югоембаргото.

Парламентът не успя да стигне до обща позиция за Украйна, като се очаква споровете между парламентарните партии да се пренесат на заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност към президента в понеделник.

Орешарски: Всичко е възможно

След като участва в срещата на върха на ЕС в Брюксел, Орешарски заяви в отговор на въпрос на руски медии за евентуално българско вето, че на "този свят всичко е възможно".

Европейските лидери все още не могат да стигнат до съгласие за предприемането на икономически мерки срещу Москва заради определената от тях за незаконна анексия на Крим, като България е сред страните, които се противопоставят на подобно действие.

"Трябва да се търси решение на кризата, добро за всички страни - за ЕС, Украйна и за гражданите на Русия. Запазваме надеждата, че украинската криза ще продължи на масата на преговорите, защото санкциите, както и в много други случаи в исторически план, не носят ползи на никого от участниците", заяви Орешарски в Брюксел, цитиран от БТА.

Той потвърди, че България е представила предварителен разчет за възможните щети за страната от налагането на икономически санкции срещу Русия и че ще иска компенсации при евентуални вреди.

Орешарски пристигна за срещата на европейските лидери в Брюксел без единна позиция на държавата за кризата в Украйна и за това как да бъде наказана Русия заради анексирането на Крим.

Плевнелиев: Ако утре Москва изпрати войски?

Президентът Росен Плевнелиев от своя страна коментира в интервю за ББС, че иска да види силен ЕС, който подкрепя гражданското общество и демокрацията в Украйна.

Според него ЕС трябва да изработи и да следва стриктна политика срещу агресията на Москва, която е нарушила на международното право с анексията на Крим.

"Имаме руско малцинство в Прибалтика, в България руски туристи купуват апартаменти по морето. Ако утре Москва изпрати войски?", заяви Плевнелиев.

В петък той е на посещение в Австрия, където посочи, че България смята проведения референдум в Крим за нелегитимен, не признава резултатите от него и подкрепя суверенитета, единството и териториалната цялост на Украйна.

В понеделник на извънредно заседание на КСНС при държавния глава ще бъдат обсъдени рисковете пред България, свързани с развитието на кризата в Украйна, като доклади ще изнесат министър-председателят Пламен Орешарски, директорът на Националната разузнавателна служба бригаден генерал Драгомир Димитров и директорът на Служба "Военна информация" Веселин Иванов.

Борисов: Или тежки санкции, или без санкции

Лидерът на Бойко Борисов коментира в петък, че половинчати санкции срещу Русия само ще ударят България.

Борисов посочи, че тежките санкции биха довели до по-бърз резултат.

"Ако има санкции, те трябва да са и към петролни, газови и всякакви фирми. Премиерът Пламен Орешарски това трябваше да защити в Брюксел ", каза Борисов.

По думите му санкции, в които предварително се казва, че газовите и петролните компании са изключени, са безпредметни.

В същото време той каза, че е по-добре да няма санкции и да се водят преговори, защото има проекти, които са важни за България.

"Ние не трябва да се караме с Русия, "Южен поток" е важен“, каза лидерът на ГЕРБ.

Борисов коментира, че в "една парламентарна република, в която ДПС и "Атака" са заедно, няма как да има обща позиция за Украйна".

Българското правителство обяви официално, че няма да подкрепи мащабни санкции срещу Русия, а парламентът не можа да стигне до обща позиция за Украйна.

Една от причините за разминаването в позициите на БСП, ГЕРБ и ДПС, които се заявяват като проевропейски, е разминаването между коалиционните партньори и вътрешното разцепление по темата сред социалистите.

По-рано тази седмица парламентът се отказа по искане на ДПС от обсъждане на обща декларация за Украйна.

Според лидера на "Атака" Волен Сидеров ДПС и ГЕРБ заемат обща позиция, че не трябва да се приема декларация на Народното събрание преди заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност към президента в понеделник, а освен това в нея не трябва да има текст срещу санкции за Русия. БСП и "Атака" обаче са на противното мнение.

Споделяне

Още по темата

Още от България