Орешарски не смята, че неговият кабинет има вина за спирането на "Южен поток"

Пламен Орешарски, орхивна снимка БГНЕС

С пост в личната си страница във Фейсбук бившият премиер Пламен Орешарски определи спирането на "Южен поток" като загуба за Европа, региона и България, но отхвърли твърденията, че вината за това развитие е на ръководения от него кабинет. Той посочва, че санкционираните от Европейската комисия три спорни действия не са предприети през периода 2013-2014 година, когато е бил премиер.

Става въпрос за определянето на "Южен поток - България" за проектант, оператор и собственик на тръбопровода; Компетентността на България да сключи междуправителственото споразумение и възложените от "Южен поток България" поръчки.

"Дори единствената проведена процедура по избор на изпълнител в края на 2013 и началото на 2014 година следва правилата на проведени такива в предходни години, т.е. ако тя е грешна, значи е следвана утвърдена вече грешна практика, а не е нов подход, сътворен от висшата администрация на това правителство", заявява Орешарски.

По повод твърденията, че "Южен поток" е спрян още в средата на настоящата година, когато е бил начело на правителството, Орешарски казва: "Действително в качеството ми на министър-председател се разпоредих да се преустановят временно нови тръжни процедури и съответните стопански ръководители да се въздържат от сключването на нови договори до изясняване с Комисията на спорните тълкувания за визираните от нейни служители т.нар. нарушения. Сторих това в пълно съответствие с призива на комисията и в обхвата, който бе отбелязан в заключението на цитираното официално писмо."

"В същото време експерти на икономическото министерство и на БЕХ проведоха срещи в Брюксел и изложиха аргументите на българската страна защо визираните от комисията бележки не са издържани. Беше изпратен и официален отговор на писмото на ЕК, за да се стопира още на този етап санкционната процедура. Запознати със ситуацията бяха и партньорите от руска страна. В същото време не бяха спрени никакви други дейности по подготовката на изпълнението на проекта", обяснява бившият премиер

По обясними причини не бих могъл и не намирам за основателно да коментирам доколко следващите вече две български правителства са продължили усилията да защитят българските аргументи пред ЕК. Вярвам, че са работили в тази посока", пише още Орешарски.

В заключение той обяснява, че през втората половина на 2013 и първата половина на 2014 година действията по изграждането на "Южен поток" са били ускорени, а изоставането - преодоляно. "Развитието в последните няколко месеца завърши с разочароващ резултат. По моя оценка в резултат на много и комплексни по характер фактори, част от които бяха налице още от началото на тази година", заключава Пламен Орешарски.

Споделяне

Още по темата

Още от България