Орешарски не смята, че неговият кабинет има вина за спирането на "Южен поток"

Пламен Орешарски, орхивна снимка БГНЕС

С пост в личната си страница във Фейсбук бившият премиер Пламен Орешарски определи спирането на "Южен поток" като загуба за Европа, региона и България, но отхвърли твърденията, че вината за това развитие е на ръководения от него кабинет. Той посочва, че санкционираните от Европейската комисия три спорни действия не са предприети през периода 2013-2014 година, когато е бил премиер.

Става въпрос за определянето на "Южен поток - България" за проектант, оператор и собственик на тръбопровода; Компетентността на България да сключи междуправителственото споразумение и възложените от "Южен поток България" поръчки.

"Дори единствената проведена процедура по избор на изпълнител в края на 2013 и началото на 2014 година следва правилата на проведени такива в предходни години, т.е. ако тя е грешна, значи е следвана утвърдена вече грешна практика, а не е нов подход, сътворен от висшата администрация на това правителство", заявява Орешарски.

По повод твърденията, че "Южен поток" е спрян още в средата на настоящата година, когато е бил начело на правителството, Орешарски казва: "Действително в качеството ми на министър-председател се разпоредих да се преустановят временно нови тръжни процедури и съответните стопански ръководители да се въздържат от сключването на нови договори до изясняване с Комисията на спорните тълкувания за визираните от нейни служители т.нар. нарушения. Сторих това в пълно съответствие с призива на комисията и в обхвата, който бе отбелязан в заключението на цитираното официално писмо."

"В същото време експерти на икономическото министерство и на БЕХ проведоха срещи в Брюксел и изложиха аргументите на българската страна защо визираните от комисията бележки не са издържани. Беше изпратен и официален отговор на писмото на ЕК, за да се стопира още на този етап санкционната процедура. Запознати със ситуацията бяха и партньорите от руска страна. В същото време не бяха спрени никакви други дейности по подготовката на изпълнението на проекта", обяснява бившият премиер

По обясними причини не бих могъл и не намирам за основателно да коментирам доколко следващите вече две български правителства са продължили усилията да защитят българските аргументи пред ЕК. Вярвам, че са работили в тази посока", пише още Орешарски.

В заключение той обяснява, че през втората половина на 2013 и първата половина на 2014 година действията по изграждането на "Южен поток" са били ускорени, а изоставането - преодоляно. "Развитието в последните няколко месеца завърши с разочароващ резултат. По моя оценка в резултат на много и комплексни по характер фактори, част от които бяха налице още от началото на тази година", заключава Пламен Орешарски.

Споделяне
Още по темата
Още от България

Одобрявате ли удължаването на извънредното положение с един месец?