Орешарски не смята да подава оставка, докато има парламентарна подкрепа

Премиерът Пламен Орешарски заяви в Брюксел, че ще продължи да работи, докато има подкрепата на Народното събрание. Той участва в четвъртък в заседание на президенти, премиери и вицепремиери от Партията на европейските социалисти (ПЕС) преди срещата на върха на лидерите на Европейския съюз.

Орешарски отрече предишния ден да е намеквал за възможна оставка с думите: "Това вие така сте го разбрали".

Ако бъде питан на срещата на ПЕС за ситуацията у нас, Пламен Орешарски каза, цитиран от БНР, че ще обясни, че с назначението на Делян Пеевски е била допусната една политическа грешка, която обаче не е повод за оставка.

Орешарски отказа да коментира избора на Волен Сидеров начело на парламентарната комисия по етика, защото "това е парламентарен въпрос".

Той посочи още, че очаква Европейският съвет да одобри поне 6 милиарда евро за младежка заетост, от които и България да получи средства.

"За България - малко над 100 милиона евро за следващите няколко години, това е една сериозна подкрепа и за нашите усилия да намалим безработицата и за по-висока младежка заетост", каза Орешарски.

Относно избора на Трансадриатическия газопровод като трасе за износ на азерски газ през Гърция и Албания до Италия и Европа вместо подкрепяния от Евросъюза проект "Набуко-Запад" през България, Румъния и Унгария до Австрия Пламен Орешарски посочи, че щеше да е по-добре да не бъде прекратяван.

“Все пак от всички страни от "Набуко" България е в най-добра ситуация, защото е най-близо до трасето, което ще мине през Гърция, така че ние, надявам се, тогава да имаме конекторна връзка, така че да реализираме вече диверсифицирани доставки“, допълни министър-председателят.

Споделяне

Още от България