"България отвън изглежда отвратително"

"Орешарски ни лъжеше в очите", казали в САЩ на Борисов

Кабинетът "прибира" парите на държавните фирми и ги "фалира", няколко души ще отидат в затвора за "Южен поток"

Бойко Борисов се завърна от САЩ. Сн. БГНЕС

България отвън изглежда отвратително – нестабилна, непрогнозируема, разкрачена между Изтока и Запада. Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов определи картината след завръщането си от Вашингтон, където беше последната седмица.

Пред журналисти в София той повтори, че "всяко следващо правителство е в цугцванг, както се казва в шахмата". От тук нататък няма полезен ход за България, добави той.

Борисов окачестви като абсурден варианта кабинетът "Орешарски" да подаде оставка и да управлява следващите два месеца като правителство в оставка. Това е катастрофа за
държавата и тези хора трябва да бъдат дадени на прокурор, заяви Борисов и изрази надежда прокуратурата да се самосезира за случващото се.

В понеделник правителството прибира парите на държавните компании

"Видовден дойде заради нашата глупост, на всичките, да се доверим отново на Местан, Станишев и Волен Сидеров, каза още Борисов в неделя, когато според църковния календар е и именно Видовден, на който се смята, че съгрешилите получават наказание.

Той съобщи, че правителството се готви в понеделник да прибере парите на държавните компании, което ще ги доведе до фалит. "Това навремето го правеше Луканов. Това означава да декапитализираш дружествата и да ги вкараш в несъстоятелност, да похарчиш парите юни, и ноември и декември да бъдат във фалит, това прави експертът Орешарски", заяви Борисов.

Коментарът на Борисов е повод разпореждането на Министерския съвет от 11 юни дружествата с над 50% държавно участие да преведат до 16 юни 70% от печалбата си. Държавните фирми, които имат дялове в други компании, също ще трябва да прокарат през общите им събрания решение за разпределяне на 70% дивидент за акционерите. Летище "София" и Ръководство на въздушното движение (РВД) ще заделят още по-голям процент за хазната - съответно 90 и 100%.

В разпореждането няма мотиви защо се налага бързането и защо на фирмите са дадени едва 4 работни дни, за да го изпълнят. Предположението е, че това се прави заради слабото изпълнение на приходната част от бюджета. По закон плащането на дивидента трябва да стане до 15 юли, но през миналата година бе отложено до средата на ноември заради лошото финансово състояние на БЕХ.

"Абсурд е" правителството на Орешарски да продължи да управлява в оставка

На въпрос дали е говорено с него, че премиерът Пламен Орешарски ще подаде оставка във вторник след консултациите при президента и да остане правителство в оставка, той каза: "Абсурд, това е катастрофа за държавата. Тези хора трябва да бъдат дадени на прокурор и аз се надявам, че прокуратурата вече ще се самосезира за това, което се върши. Да декапитализираш дружествата, да отидеш с нотариално пълномощно, да упълномощиш ЕК и да се откажеш, че ще подписваш договор, въобще да се откажеш да подписваш договор и да подпишеш договор със стотици милиони неустойки, което даде основание да се съди ЕК с "Газпром" – това са престъпления с много тежки поражения със стотици милиони загуби за България".


"Тук не става въпрос да остават премиери, или да остават просто – те трябва да си правят сметка как ще се обясняват пред прокурорите и следователите. Сега в Щатите отговорни хора казват: "Орешарски ни лъжеше в очите", съобщи още бившият премиер, без да назовава имена.

Той каза, че преди година България е била много надежден партньор. "Тогава за нас и за тях вратите бяха отворени. Просто Орешарски ги е лъгал в очите и сенатори – така, както излъга Барозу, както излъга и нас", каза Борисов.

"Няколко души ще отидат в затвора" за подписите под "Южен поток"

Той продължи с коментар по скандала "Южен поток"- проект, заради чието реализиране България бе заплашена със санкции от ЕС и САЩ, а Русия заплашва с неустойки при спирането му. В петък министър-председателят Пламен Орешарски бе изслушан в НС за "Южен поток" по настояване на ГЕРБ.

"Нали виждате – в парламента нарочно ги накарах да ми прочетат това, което е казал – дали е подписал или не "Южен поток”, а той отговаря – "Ние сме подписали много неща”. Това може ли да е отговор на премиер, може ли да е отговор на някой отговорен човек? Те са уплашени от това, което е подписал. Сега не знам кой ще изгори първи. Ако има неустойки, а според мене те са около 700 -800 милиона, няколко души ще отидат в затвора, няма как подписите им стоят тука”, изтъкна Бойко Борисов.

"Този който го е подписал, сега трябва да каже откъде ще вземе тези пари и да каже защо го е подписал, след като се е отказал от подписването. Тук дори и правен случай няма”, подчерта той.

Въпросите за датата на предсрочните избори, оставката на правителството и други належащи теми като "Южен поток" и спрените еврофондове ще бъдат обсъдени на Консултативния съвет по национална сигурност към президента във вторник.

Незабавна оставка на кабинета, но първо такава на Сметната палата

Борисов се зарече да не разговаря с управляващите на КСНС, ако не подадат незабавно оставка. Но преди това той поиска колективното подаване на оставка на новото ръководство на Сметната палата.


"Незабавно да си отидат, но преди това да си подадат оставката от Сметната палата, ако искат да разговарят с мен. Ако не, те избраха пътят на конфронтацията, ще играеме докрай", каза лидерът на ГЕРБ повод избора на новите 8 члена на Сметната палата, които парламентът гласува през седмицата.

В отговор на въпрос той отбеляза, че кредитният рейтинг на страната е свален, тъй като няма пенсионна реформа, няма политическа стабилност, има дългове и загуба на основните партии
на изборите. Борисов припомни, че е прогнозирал свалянето на рейтинга на страната и добави, че от това следва увеличаване на лихвите по кредитите.

По думите му въпросът е дали от катастрофата и банкрута, в които се намира държавата, може да бъде изкарана за една-две години и да не стане бедствие, "да полетим като Гърция надолу". "Тук в един момент ще стане въпрос за излизане на България от НАТО, дотам ще стигнем, ако продължат така. Ние вече не сме надежден съюзник за никого", заяви Борисов.

Борисов не вижда кой друг, освен него, може да стане премиер

Попитан дали е готов да стане за втори път министър-председател, Борисов попита: "Е, кой да стане? Ако има по-опитен, ще го направим него. Когато зимата има буря, мъжът кара колата, защото е по-опитен".

Запитан дали ще разследва някого, ако стане пак премиер, Борисов посочи: "Аз за разлика от другите премиери знам, че от нас, премиерите, това не зависи, а зависи от следствието, прокуратурата. След махането на БОП те унищожиха една сила, която работеше добре, така че във всяко едно отношение тревогите ни са пълни”.

Във връзка с това дали газовите находища в Черно море са били обект на разговор в САЩ, той каза: "Това го говоря на всяка една пресконференция, че "Хан Аспарух", "Терес”, Ловеч, Галата – имаме големи находища на газ. Вместо да внасяме газ, можем да изнасяме и да не даваме всяка година по 600 000-700 000 долара на руските компании за газ и нефт и да си ги произвеждаме ние. Ще искам референдум, както в Норвегия – оттам, където се добива, да остава 50% за региона”.


В коментар на това дали подаръкът за рождения му ден от председателя на парламента Михаил Миков – футболна топка – е символ (на въздух под налягане-бел.ред.), Бойко Борисов каза: "Не обръщам внимание на тези хора. Те са лишени от всякаква мъдрост, толерантност и усет. Това просто не е политическа класа. В сряда казва: "В петък си подавам оставката", в петък казва: "Няма да си подавам оставката". Във вторник си сипят пепел на главата, че са провалили всичко, а сега казват – ние сме добре. За съжаление няма нормално говорещи хора".


Борисов обясни, че посещението му във Вашингтон е било планирано през април, но тогава не му се е пътувало. "Знам, че покрай рождения ми ден вдигате голяма гюрултия – и ТВ7, и "Алфа" идват в нас да гледат кой идва – по-добре да го празнувам в Щатите", заяви Бойко Борисов, който имаше рожден ден в петък.

Споделяне

Още по темата

Още от България