Орешарски: Няма причина за оставка, докато работим за хората

Хоризонтът на управлението бил четири години

Пламен Орешарски. Сн: БГНЕС

Няма причина за смяна на правителството, докато администрацията работи в интерес на хората. Това заявява премиерът Пламен Орешарски в интервю за Bloomberg.

Авторитетната агенция съобщава, че полицията е влязла в сблъсъци с протестиращи, които са искали да блокират входа на парламента с искане за оставката на Орешарски и отбелязва, че с арестувани петима души.

От пресслужбата на Министерския съвет съобщиха и други разсъждения на премиера около евентуалната му оставка, споделени от него с репортера на агенцията.

Орешарски посочил, че хоризонтът на управление ще бъде определен от самото правителство и резултатите от дейността му, но отбелязал, че работи със стандарния хоризонт от четири години.

"Колкото са по-добри те, колкото по-бързо успяваме с мерките за възстановяване на икономиката и оттук - стъпки към подобряване на доходите и стандарта на живот на българските граждани, толкова по-дълъг ще бъде и хоризонтът. Ние работим със стандартния хоризонт от 4 години, а в отделни случаи не се работи с хоризонти, а с цели, мерки и инструменти", е казал премиерът Орешарски.

Той бил категоричен, че смяната на правителства не трябва да предизвиква изкривяване на цели, когато те са достатъчно добре дефинирани и доказали се като работещи в полза на обществения интерес, съобщи Министерският съвет.

Орешарски е посочил като "важно постижение на кабинета за изминалите няколко месеца от началото на мандата" постепенното възстановяване на инвестиционния климат.

"Освободихме страната от страха. Мисля, че това се отразява в по-висока инвестиционна активност. Надявам се да го видим като тенденция и в макроикономически план следващата година", казал премиерът.

Той посочил още, че се надява чуждестранните инвестиции да надминат 2 млрд.лева.

Според него може да се очаква повишение на външните инвестиции при туризма, някои подсектори на машиностроенето и инфраструктурата.

"Като инвестиционни намерения има достатъчно, но нека не избързваме и да видим кои от тях ще станат реалност", е отбелязал министър-председателят.

Той е изразил надежда, че добрите, макар и крехки, външни сигнали през второто полугодие на тази година във водещи европейски икономики ще се развият през идната година. Според него това допълнително ще подпомогне процесите на икономическо възстановяване.

"Сегашният нисък темп или практическа стагнация е до голяма степен в резултат и на лошото представяне на европейските икономики от първата половина на годината от една страна, а от друга - на политическия цикъл вътре в страната", добавил премиерът Орешарски.

Той посочил, че по отношение на миграционния натиск България очаква европейска солидарност.

"За следващата година се надявам да бъдем в по-голяма степен облекчени, като си давам ясна сметка, че разходите, които правим, винаги ще останат по-големи спрямо сумите, които ще ни бъдат възстановени", подчертал премиерът.

По думите му разходите догодина вероятно ще надхвърлят 22 млн. евро.

"Има страхове. За съжаление има и търговци на страхове, които вътре в страната насаждат противоречиво отношение към бежанците. Убеден съм, че в крайна сметка българските граждани ще намерят себе си, както винаги исторически са го правили. Важно е нашата държава, както в исторически план го е правила, да покаже хуманно отношение към такава човешка трагедия", е подчертал министър-председателят пред Блумбърг.

За мораториума за закупуване на земя от чужденци Орешарски заявил, че е имало седемгодишен период, който е достатъчен и по-нататъшен мораториум не е практически възможен и не е целесъобразен от гледна точка на общите принципи на функциониране на общността.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?