Орешарски няма усещане да е загубил всички, уверен е, че ще успокои нещата

Готов е на преговори заради “изнервената ситуация“, която била “доста негативна“ за развитието на страната

Орешарски няма усещане да е загубил всички, уверен е, че ще успокои нещата

Премиерът Пламен Орешарски заяви, че няма усещането, че е загубил всички в България, описа ситуацията на продължаващи 18-и дни протести срещу правителството му като изнервена, но изрази увереност, че ще намери подход да успокои “изнервената ситуация“, която се отразявала негативно на развитието на страната. Пред Нова телевизия в понеделник вечерта той каза още, че работи с различни хоризонти на живот на кабинета си и му се иска след 4 години, независимо кой ще е на власт, българската икономика да си е върнала растежа и хората да виждат перспектива, особено младите. Министър-председателят заяви също, че уважава институцията на президента и ще продължи да работи с него.

 

"С такава обстановка не може да се свикне. Представях си, че ще бъде труден мандат, имаше всички обективни предпоставки за това. Самият факт, че още на третия ден група хора искаха оставката ми, беше първият сигнал. Разбира се, след нашето грешно назначение на г-н Пеевски протестите се засилиха и струва ми се, че в момента ситуацията е доста изнервена. Това е доста негативно за развитието на цялата страна", коментира Орешарски.

 

По думите му неговите приоритети са насочени за стабилизиране на обстановката, за подобряване на социално-икономическото положение, както и за нормализиране на управлението в държавата”.

 

Що се отнася до упреците, че този кабинет е под някаква зависимост и задкулисие Орешарски посочи, че на този етап това са хипотези, които не са подплатени нито с едно реално действие на кабинета. Напротив, в първите си стъпки кабинетът действа точно обратното, каза той.

 

“Ние вкарахме в ход предложението на служебното правителство да има определени квоти за парите на държавните фирми в банките. Пеевски го познавам от времето, когато беше зам. министър по-предишния мандат. Повтарям това беше политическа грешка, той е противоречив, имахме и други грешки, които веднага поправихме“, каза Орешарски.

 

В действията си досега ние отстояваме позиции не от нечии име, а от избирателите си. Направихме първа среща с протестиращите, готов съм на всякакъв диалог. Част от протестиращите отказаха, аз ще продължа да търся диалог, като продължа да ги каня, обясни премиерът.

 

Според него няколко години са се формирали икономически и социални проблеми и сега от 15 години насам сме в най-тежкото състояние, като не иска да си спомня за 1996/97година. След данните, които е получил за неразплатените задължения, те са около 2.4 милиарда лева, а намалени са ѝ приходите бюджета в рамките на 1 млрд. лева.

 

Почти сигурно е бюджетът да бъде актуализиран, но ще направим всичко възможно да увеличим събираемостта. Дупката в бюджета е около милиард или два, но социалните придобивки няма да бъдат засегнати, те са осигурени от бюджета. Затова ще го актуализираме, като искаме до август да се разплатим с бизнеса, въведохме 5% намаление на разходите на министерствата, припомни Орешарски

 

Освобождаваме директора на митниците Ваньо Танов не само за лошо изпълнение на приходите, но и за други неща, сега длъжността изпълнява заместникът му и ще направим конкурс за длъжността, обясни той.

 

Един министър, а и премиер трябва да работи с различни хоризонти или с други думи да си държи оставката в джоба, отговори Орешарски на въпрос с какъв хоризонт работи - избори май "две в едно" или есента.

Споделяне

Още от България