Орешарски: Нямам ясен спомен какво си говорихме с Янукович

Всички министри са "супер", за възстановяването на икономиката пречи "височкия политически риск"

Пламен Орешарски. Сн. БГНЕС

Премиерът Пламен Орешарски демонстрира добро настроение на неформалната среща с ресорните журналисти, която се проведе в понеделник в градината на Министерския съвет.

В отговор на въпрос той даде да се разбере, че не смята да прави рокади в правителството.

"Супер са си всички, няма да ги сменям. Добре се справят", каза той. Министерство на инвестиционното проектиране той открои като "едно от най-добрите".

С обяснението, че поначало е консервативен и поради това не желае да пипа министри, по същия начин министър-председателят смята, че не трябва да се пипа ДДС и да се разбива на диференцирани ставки, нито пък да се раздвижва "Сребърният фонд". Той не е поддръжник на опцията "публични фондове да се подлагат на риск".

Орешарски не е привърженик на варианта да наваксаме дефицита в здравеопазването с вдигане на здравната вноска, защото това ще ощети бюджета.

Височък политически риск

Все още няма предпоставки за обръщането на цикъла от застой към икономически растеж и съответно повишаване на доходите на хората, стана ясно от разсъжденията на Орешарски.

Причините са както вътрешни, така и външни. Външните условия не са благоприятни, макар че някои северни страни тръгнаха по пътя на възстановяването. Във вътрешен план се работи за възстановяване на икономическата активност, но ни пречи политическият риск, който външни наблюдатели го оценяват като "височък", каза Орешарски. Той уточни, че и неговата оценка съвпада с тази на чуждите наблюдатели и припомни промяната на перспективата от стабилна на отрицателна по рейтинга на страната на международната агенция "Стандарт енд Пуърс".

Въпреки височкия политически риск хоризонтът пред правителството е още три години и четири месеца, т.е. пълен мандат, каза Орешарски.

Той избяга от отговор на въпрос за законите за спецслужбите, които правителството подготвя и които предвиждат да лишат президента от съществуващи правомощия.

"Бих прехвърлил правомощия, ако някой смята, че ще се справи по-добре. За съжаление, засега няма мераклии", каза Орешарски. Доколкото е известно, той няма думата по подготвяния законов пакет и окончателното решение ще е на подкрепящите го партии БСП и ДПС.

Няма спомен от разговора с Янукович

Орешарски, който присъства на церемонията за откриването на Олимпиадата в Сочи и беше на една маса с с украинския президент Виктор Янукович и с узбекистанския президент Ислам Каримов, не си спомня какво са си говорили.

"Нямам ясен спомен, общи приказки", каза Орешарски.

По думите му на неговата маса е бил още и кметът на Сочи Анатолий Пахомов. Премиерът обясни, че е седял заедно с тях, защото такъв е бил международният протокол. "Ако имаше възможност, щях да избера ...", започна да казва той, но се спря, за да не го "изитипосат във вестниците".

В Сочи премиерът Орешарски е имал среща с руския си колега Дмитрий Медведев, с когото са си говорили по общи проблеми на външнотърговските ни отношения. От години България има "огромна асиметрия" по думите на Орешарски между вноса и износа в полза на Русия. Предстоящи решения по този проблем ще бъдат дискутирани по време на бългоро-руската комисия през април, но ще останат "открити въпроси", на които ще се търси решение на среща между премиерите по-късно през годината, каза Орешарски.

Падането на мониторинга, Шенген, Еврозоната не са спешна задача

Премиерът призна, че отпадането на мониторинга на ЕК върху България, влизането в Шенген и Еврозоната не "стои на дневен ред като спешна задача".

Според него това ще се случи, когато "спечелим доверието на партньорите". Засега единствената сигурна дата е, че през 2018 г. България ще председателства ЕС на ротационен принцип, защото "сме в графика", отбеляза Орешарски.

Неотдавна обаче външният министър Кристиян Вигенин намекна, че ако до 2018 г. не отпадне мониторингът върху страната ни в областта на правосъдието и вътрешните работи и не влезем в Шенген, може и да не председателстваме ЕС.

Преговори за удължаване на живота на V и VІ реактор, VІІ и VІІІ – след 20 години

На въпроса дали ще изкара пълен мандат правителството, премиерът отговори, че "не го вълнува този въпрос" и допълни, че някои решения, които взимат, имат по-дълъг мандат.

Като пример даде реформата в здравеопазването, по която все още не са наясно какво искат да направят, и ако гледаме в по-дългосрочен план, след VІІ реактор на АЕЦ "Коздлодуй", "че даже и VІІІ" реактор.

През декември правителството даде картбланш за изграждането на VІІ реактор на АЕЦ "Козлодуй" по американска технология. Орешарски не конкретизира по каква технология ще се строи VІІІ реактор, но отбеляза, че логично след затварянето на V и VІ реактор идва въпросът за VІІ и VІІІ.

В момента се водят преговори за увеличаване на ресурса за V и VІ блок с още 20 години, каза Орешарски. По думите му темата със закритите първи четири реактора на АЕЦ "Козлодуй", което беше условие за членството ни в ЕС, е затворена. "Хубаво е да забравим първите четири блока", каза той по повод напъните на "Атака" да бъдат реанимирани Трети и Четвърти блок.

Популистко е да се говори, че парите на държавните фирми в КТБ са държавни

Популистко е да се говори, че парите на държавните фирми в Корпоративна търговска банка на банкера Цветан Василев са държавни, смята Орешарски. Според него това са корпоративни средства и няма как те да бъдат използвани примерно за вдигане на пенсиите.

Редица държавни дружества, сред които основно енергийните компании, държат по сметки в КТБ десетки милиони левове. Концентрацията на капитала на държавните дружества в КТБ започна по времето на тройната коалиция, когато Орешарски бе финансов министър, и достигна своя пик при управлението на ГЕРБ. Служебното правителство реши да въведе лимит от 25% от средствата на държавните фирми да бъдат в една банка.

Според Орешарски държавните фирми са ощетени от тази наредба и имат "пропуснати ползи". Поясни, че при развалянето на един договор винаги се плаща неустойка от некоректната страна. "Ако това обаче ще успокои духовете, е добре да се направи", допълни премиерът и отбеляза, че "всяко нещо си има цена".

Споделяне

Още по темата

Още от България