Орешарски: Нямаше нужда да подслушваме протестиращи, те донасяха информация

Сн. БГНЕС

Нямаше за какво да подслушваме протестиращите, една част от тях донасяха информация. Това обяви бившият премиер Пламен Орешарски в интервю за БНТ. Повод за думите чу беше разработката "Червей“. Бившият премиер отказа да каже кои от протестиращите през 2013 г. са негови лични познати.


В рамките на разработката ДАНС са използвали незаконно в продължение на 300 дни разузнавателни средства с обект – информационния масив на МВР. СРС-тата са били поискани от дирекция "Вътрешна сигурност" в министерството. По неофициална информация в рамките на разработката е проследявана комуникацията на участници в антиправителствените протести, избухнали през лятото на 2013 г. след избора на депутата от ДПС Делян Пеевски за председател на ДАНС.

Орешарски каза в неделя, че разработката „Червей“ не му говори нищо. След като се поинтересувал, го информирали, че това е разработка на "Вътрешна сигурност" на МВР и по надлежния ред е взето разрешение. „И през ума не ми е минало, а и се доказа, че разработката няма такава насоченост (да се подслушват протестиращи – бел. ред.)“, каза още той.

Орешарски за пореден път отговори и на въпроса кой е решил Делян Пеевски да бъде предложен и одобрен от парламента за шеф на ДАНС. "Няколко пъти отговарях, но сигурно не съм убедителен, че това беше политическо решение, тоест на двете партии, които подкрепяха кабинета. Аз имах скептично отношение, но го приех отново като компромис, защото в политиката много решения трябва да са компромисни", каза бившият премиер и добави, че въпросът "Кой" "беше любим и в мандата, виждам, че все още не е отшумял".

На въпрос защо сегашният премиер Бойко Борисов казва, че главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и председателят на ДАНС Владимир Писанчев, които вече са в оставка, са изпълнявали заповедите на вътрешния министър и на Орешарски като премиер, бившият министър-председател подчерта, че "вероятно това е начин на мислене в система, в която премиерът разпорежда всичко". "Мисля, че в моя мандат се опитах да покажа едно нормално управление, при което има разделение на властите. По никакъв начин не съм упражнявал натиск върху шефа на ДАНС, а съм го оставил да прави каквото трябва", добави той. По закон ДАНС е подчинена пряко на премиера, тъй като е специализиран орган към Министерския съвет.

„Не съм забелязал като премиер някакво особено влияние на ДПС върху службите, и двете партии, които подкрепяха кабинета, имаха влияние“, каза още Орешарски.

Бившият премиер коментира и оставката на министъра на вътрешните работи Веселин Вучков. Той се оттегли миналата седмица. Това стана при обсъждането на смяната на главния секретар на МВР Светолслав Лазаров и на председателя на ДАНС Владимир Писанчев. Вучков искаше те да бъдат отстранени, но според становище на правната дирекция на Министерския съвет смяната на Лазаров противоречала на закона. Ден по-късно премиерът Бойко Борисов, който веднага прие оставката на Вучков, обяви, че Лазаров и Писанчев ще подадат оставки и това се случи в петък.

Орешарски обясни, че Вучков му се струвал доста „политически ентусиазиран“, а политическият ентусиазъм свършвал с много бързи разочарования. Бившият премиер каза още, че министърът в останка е бил в основата на опита да представи "Червей" като разработка срещу протестиращи, добави Орешарски. „Очевидно е опитвал и други подобни способи, но те обикновено не свършват добре“, каза бившият премиер.

Според него тези, които въведоха термина "задкулисие", сега го практикуват в далеч по-голяма степен. „Най-непримиримите критици на Тройната коалиция бяха принудени да направят четворна и то с участието на ключови министри от Тройната коалиция“, посочи Орешарски.

Той за пореден път коментира и решението да се подпише договор за посредничество при поемането на външни задължения за до 16 млрд. лв. за три години. Според него подобен размер на дълга е „много лош за всички нас“. „Тази заем е презастраховка, прекалено голям е. А когато човек внимателно разгледа цифрите, може да се убеди, че и сравнително по-малка цифра би свършила работа", коментира Орешарски.

"Аз никога не съм имал дългове. През целия си професионален път съм намалявал дълговете на държавата", каза той по повод дълга от 1 млрд. лв. при неговото управление. От края на миналия век до 2009 г. България е рекордьор в ЕС по бързо темпо на намаляване на дълга. „Много се страхувам през следващите години да не станем обратен рекордьор - по увеличаване на дълга“, каза още Орешарски.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?