Орешарски обеща да направи професията ”учител” по-привлекателна

Премиерът Пламен Орешарски обеща в събота да направи учителската професия по-привлекателна за младите хора чрез подобряване на условията на труд на учителите и създаване на възможности за кариерно развитие. Министър-председателят направи обръщение по повод Международния ден на учителя - 5 октомври.

”Благодаря ви за търпението, за постоянството и за всеотдайността, с които се грижите за вашите ученици и които ви отреждат специално място в техните сърца. Признателен съм ви за смелостта ежедневно да се изправяте пред едно от най- големите предизвикателства – да давате своя принос за изграждането на децата и младежите като личности", казва Орешарски на българските учители.

Той отбелязва, че истинска гордост буди международното признание и наградите, които българските ученици печелят с таланта си, който са развили благодарение на своя труд, но и на труда на техните учители.

Премиерът говори за образованието като ключов фактор за напредъка на България. "Ще се стремим да направим преподавателската професия по- привлекателна за младите хора, да подобрим условията на труд, да дадем повече възможности за кариерно развитие", подчертава премиерът.

Той напомня, че правителството работи за това да има европейски средства специално за развитието на образованието в България. "Ще положим усилия, така че да следвате достойно призванието да бъдеш учител", казва министър-председателят.

Първият сериозен скандал, в който се забърка Пламен Орешарски, бе през 2007 година, когато той беше финансов министър в правителството на тройната коалиция. Тогава Орешарски искаше да ”разтуря седенката” по време на среща с учителските синдикати.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?