Орешарски обеща модерна армия, но по-късно, а Найденов – икономически растеж

Сн. БГНЕС

Премиерът Пламен Орешарски в един от редките си коментари за армията обяви, че на дневен ред е модернизацията ѝ, но предупреди, че финансовите възможности няма да позволяват това да стане в съкратени срокове.

Орешарски заяви пред годишната конференция на началника на отбраната ген. Симеон Симеонов, че трябва "да бъдем реалисти по отношение на възможностите".

 

Армията от години е затънала ресурсно, като има проблемите с техниката достигнаха до ниво на липсващи акумулатори и гуми.

 

Орешарски отчита факта, че "секторът на отбраната е системно недофинансиран в последните години, а вероятно не е единственият сектор“ и си дава сметка "за необходимостта от изграждане на отбранителни способности и високоподготвени и материално обезпечени въоръжени сили".

 

Премиерът каза още, че в последните няколко месеца, със законодателните изменения и с направените промени в Плана за развитие на въоръжените сили е било внесено известно успокоение.

 

Той визира връщането на някои социални привилегии за военните и решението част от предвидените съкращения в сектора да не се случат.

 

Орешарски благодари на военните за това, че когато евроатлантическите ни партньори говорят за България, "той се чувства горд не само като премиер, а преди всичко като българин".

 

Военният министър Ангел Найденов от своя страна за пореден път отбеляза "системното разминаване между потребностите на сектора за отбрана и наличните ресурси", но успокои присъстващите, че в "страната една от "светлинките в тунела" е оптимизмът в началото на годината по отношение на инвестиционната активност, национални или чуждестранни инвестиции и икономически растеж, съчетан с подобрена събираемост на държавните приходи и вземания".

 

Ще доведе ли това до подобряване на ситуацията от социална гледна точка - трудна прогноза, но отговорът е по-скоро "да", посочи Найденов. По думите му това със сигурност ще намали напрежението в обществото и ще създаде по-благоприятна среда за реализация на намеренията и очакванията на българските граждани.

 

"Финансовият недостиг допълнително усилва натрупания през годините негативен ефект от слабости и пропуски в управлението на системата за отбрана. Пред нас продължава да стои

предизвикателството да намерим оптимален баланс между разполагаемите ресурси и планираните отбранителни способности за изпълнение на задачите на въоръжените сили, както и да повишим ефективността от изразходването на средствата, колкото и да са те", заяви военният министър Найденов.

 

Той съобщи, че се очаква прегледът на въоръжените сили да приключи до края на юни, като цели отговор на въпроса "какво е постигнато, а не да бъде съкращаван личен състав, както това е ставало преди".

 

Намеренията са като резултат от прегледа през втората половина на 2014 г. при необходимост да бъде разработена и внесена за приемане в парламента програма за развитие на въоръжените сили, включваща основните параметри, или нов план за развитие на въоръжените сили с продължителност от 4 до 6 години.

 

Министърът обеща и финансово осигурена програма за модернизация, като коментира, че се надява тя да не остане на нивото на инвестиционни намерения.

 

Министерството на отбраната традиционно произвежда купища планове и стратегии, които остават само на хартия.

 

На фона на ограничените финансови ресурси, Найденов припомни, че България е договорила с НАТО изпълнението на 55 цели, които трябва да бъдат реализирани до 2028 г., на обща стойност малко над 2 млрд. и 300 млн. лева.

Споделяне

Още по темата

Още от България