Орешарски обеща на общините повече независимост от държавата

Пламен Орешарски след срещата с кметовете от Кюстендилско, сн. БГНЕС

Общините да станат по-малко зависими от държавата и националния бюджет още от следващата година, обеща премиерът Пламен Орешарски на среща в неделя с областния управител на Кюстендил Иван Каракашки, кмета на града Петър Паутов и управници на други населени места от областта.

 

"Запознах кметовете с плановете отново да предприемем стъпки след няколко годишна пауза в този процес", заяви министър-председателят след разговорите. По думите му още тази есен, в хода на дебатите около проектобюджета за следващата финансова година, е важно да има разговори и с Националното сдружение на общините в България, за да се определят най-важните стъпки за по-нататъшна децентрализация.

 

"И друг път съм споменавал, че България остава най-централизираната страна от гледна точка на публичните финанси. От около 18-19 процента местни финанси в консолидирания държавен бюджет през 2008 г., днес процентът е около 12. Това е красноречиво за степента, в която през последните няколко години се върнахме в "усилията" за по-нататъшно развитие на децентрализацията", заяви Орешарски. Според него децентрализацията е от голямо значение, защото по-високата степен на децентрализация означава повече отговорности, но и повече ресурси на местните власти да решават проблемите на хората, защото "общините са най-близо до хората и знаят по-добре от централната власт какви са конкретните проблеми”

 

Той заяви, че в момента проектобюджет' 2014 е в доста суров вид, а най-вероятно от месец септември ще се започне с обсъждането на различни негови акценти с различните ведомства и сектори, каквато всъщност е бюджетната процедура.

 

На срещата са коментирани и проблеми, свързани с усвояване на еврофондовете, както и конкретни проблеми в съответните градове. "Кметовете ми възложиха доста голям списък с проекти, може би няма да можем всички да изфинансираме, но задачата е амбициозна да се опитаме да решим поне най-важните от тях", коментира премиерът.

 

Кметът на Кюстендил Петър Паунов определи срещата като изключително полезна, още повече "защото установихме, че по-лошо вече за общините не може да става". Паунов посочи, че са били поставени конкретни проблеми и очакват решения. Имам уверение, че от днес българските общини ще бъдат един равностоен партньор на българското правителство, каза Паунов и благодари на премиера за това.

 

Областният управител на Кюстендил Иван Каракашки допълни, че е изключително доволен, че премиерът и министри са били лично тук, за да чуят проблемите, както и за тяхната подкрепа. "Защото без държавата нашите общини са слаби, те не могат да се оправят и не могат да създадат едни нормални условия за живот на хората", каза още Каракашки.

Споделяне

Още от Бизнес