В интервю пред Ройтерс

Орешарски обещава 200 млн. лв. за подпомагане на бедните

Кандидат-премиерът уверен, че кабинетът ще мине: "Атака" ще се въздържат или няма да гласуват

Орешарски обещава 200 млн. лв. за подпомагане на бедните

Новото правителство ще осигури до 200 млн. лв. от бюджета, за да подкрепи по-бедните хора, за да могат да плащат сметките си за ток и отопление, както и да създаде временни работни места и да засили подкрепата за майките. Това заяви в интервю за агенция Ройтерс Пламен Орешарски, номиниран за министър- председател от Коалиция за България.

В началото на април социален пакет от 41 млн. лева общо взето за същите цели бе осигурен от служебното правителство чрез орязването на разходи за магистрали и издръжка на министерствата.

"Вярвам, че има начин да се преструктурират разходите и да се запази дефицитът на планираното ниво от 1.3 % от брутния вътрешен продукт тази година", посочва още Орешарски без да коментира откъде точно ще дойдат 200 млн. лв. за подпомагане на бедните.

Агенцията отбелязва, че се очаква той да се състави правителство от технократи, което да получи подкрепата на левицата и ДПС в парламента и един регистрирал се от ГЕРБ или националистическата партия "Атака".

"Не съм участвал в политически разговори, но от някои признаци, очевидно е, че "Атака" или ще се въздържат или няма да гласуват. Това ни дава някои основания, за да бъдем уверени", заяви още Орешарски.

Ройтерс припомня, че средната заплата в България е само 400 евро на месец, пенсиите са наполовина и всеки пети български гражданин живее под линията на бедността. При това положение новото правителство трябва да покаже, че може да работи за подобряване на доходите или рискува да се възобновят демонстрациите.

Орешарски ръководеше финансите на България в период на главозамайващ икономически бум и драматичен скок като финансов министър в правителството, ръководено от социалистите, в периода 2005-2009, посочва Ройтерс.

Като се има предвид неубедителния резултат от изборите през май и продължаващото обществено недоволство от политическата класа, Орешарски обещава политики с широка подкрепа от различните партии, посочва агенцията.

Новият кабинет ще запази плоските подоходни и корпоративни данъчни ставки непроменени на 10% - едни от най-ниските в Европейския съюз, за да се привличат чуждестранни инвеститори, което да доведе до икономическият растеж отвъд очакваното 1 на сто тази година.

Орешарски заяви, че ще се коментира увеличаване на минималната работна заплата от 310 лв. на месец и увеличаване на пенсиите, които са замразени от 2009 г., в съответствие с инфлацията, чрез повишаване на събираемостта на данъците, а не чрез допълнителни кредити.

Правителството ще се придържа към обещанието на социалистите да бъдат създадени 250 000 нови работни места в страната и ще се опита да запази цените на електроенергията непроменени. Той обещава да преструктурира непрозрачния и неефективен енергиен сектор, за да се избегнат протестите, които започнаха, когато сметките се увеличиха драстично през зимата.

Ще се обмисли и рестартиране на проекта за атомната електроцентрала в Белене, отказан от страна на предишното правителство, ако един нов преглед на проекта покаже икономически смисъл за това, каза Орешарски.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?