Правителството – "отговорно управление“ с "добри резултати за своите граждани",

Орешарски "облъчи“ европосланиците с тези в стила на "опорните точки“

Пречат му "задкулисните организатори“ на "стимулирани шествия по софийските улици"

Снимка: БГНЕС

Премиерът Пламен Орешарски отчете първите шест месеца от работата на правителството си пред посланиците на страните от Европейския съюз и НАТО. Ако се съди по разпространеното от правителствената пресслужба съобщение, премиерът е "облъчил“ дипломатите с пропагандни тези в стила на разпространените неотдавна от МВР "опорни точки“.

По думите му управлението е "отговорното" и носи "добри резултати за своите граждани". С откритост и толерантност то работи за "нормализиране на демократичните принципи в България“ въпреки съпротивата на бившите управляващи, характерна само за "режими от диктаторски тип“, и въпреки "стимулираните шествия по софийските улици“, чиито "задкулисни организатори“ пречат по всякакъв начин на диалога на правителството с протестиращите граждани.

Срещата е била инициирана от премиера по повод шест месеца от мандата на правителството. В разговора, продължил близо два часа, участвали вицепремиерите Зинаида Златанова, Даниела Бобева и Цветлин Йовчев и заместник-министърът на външните работи Тодор Чуров.

Политическата криза – "предимно субективна“

"България е преживявала трудни моменти през последните 24 години – спиране на плащания по външния дълг, хиперинфлация, общонационални усилия за стабилизиране на икономическата и обществена структура, но те винаги са били свързани с обективни предпоставки. Политическата криза, на която сме свидетели в последната година, е предимно субективна и е в резултат на нежеланието на партиите, които не влязоха в управлението, да поемат ролята си на опозиция. Историята ни учи, че такава съпротива оказват само режими от диктаторски тип, което е още едно индиректно свидетелство за характера на управлението в предходните четири години", посочил Орешарски, без да посочва поименно бившите управляващи.

С толерантност срещу "задкулисните организатори“, които пречат на диалога

Орешарски припомнил прогнозата си от преди изборите, че предстои много трудна задача за нормализиране на демократичните принципи в България и посочил, че тя се е оказала по-трудна от предварителните очаквания. Тук в изявлението му се прокрадва и лек елемент на самокритика с признанието, че процесът за нормализиране на демократичните принципи в България е бил "съпътстван и от грешки от страна на управляващите“. Все пак премиерът оценил като успех "запазването на толерантно отношение в обществото".

"Ще продължим да бъдем толерантни към всички граждани, които не ни подкрепят, считаме го за нормално. Ще продължим да търсим диалог с тях, както го правихме и досега, макар и без особен успех, защото задкулисните организатори възпрепятстваха по всякакъв начин установяването на диалог между кабинета и различни групи протестиращи граждани, в т. ч. ще полагаме усилия за изграждане на разрушената в последните четири години институционална култура в обществото”, казал министър-председателят.

Освен това по думите му от началото на мандата си кабинетът е демонстрирал откритост към другите власти, включително стремеж да се съгласуват всички важни за страната позиции с президентството. "Не си позволихме нито една оценка за действията на президентството, няма да го правим и в бъдеще”, заявил Пламен Орешарски, забравяйки да спомене залповете от критики и черен пиар, отправени срещу държавния глава от партиите, подкрепящи кабинета му.

На "стимулираните шествия“ се отговаря с "отговорно управление“

Оценката на премиера е, че обществено-политическата ситуация остава напрегната, а притеснение буди нарастващото влияние на изповядващи евроскептицизъм партии. Според него това е резултат от водената целенасочена кампания срещу традиционните политически партии и политическата система.

"Нашият отговор на тези тенденции е отговорно управление, което носи добри резултати за своите граждани. Това е отговорът ни и на стимулираните шествия по софийските улици”, казал министър-председателят и допълнил, че за изминалите шест месеца кабинетът успял да започне решаването на доста от важните пред страната въпроси, които имат дългосрочни ориентири.

Подсилени са социалните аспекти на политиките, ускорени са разплащанията на държавата към фирмите и е преустановен административно-силовият натиск към бизнеса от рекетьорски тип. В ход е промяна в законовата и нормативна рамка в посока на по-ефективна конкуренция, антимонополно законодателство, по-ясни и опростени процедури, намаляване на административни тежести, по-добра събираемост на бюджетните приходи, борба с контрабандата и избягване на плащането на данъци.

"Това е много важно, когато говорим за равнопоставеност на икономическите субекти. Дори го разглеждам като елемент от върховенството на закона", казал премиерът.

Той посочи, че допълнителен акцент в работата на правителството през следващата година е реформирането на ключови публични сектори като здравеопазване, образование и администрация.

"Крайната ни цел е да насърчим икономическото възстановяване и излизане от петгодишния цикъл на рецесия. Окуражени сме от първите сигнали. Надяваме се, че мерките, които предприемаме, ще продължат да дават резултати и ще реализираме през следващата година дори по-висок икономически растеж от прогнозирания", казал Орешарски.

И вицепремиерите отчитат и обещават успехи

Вицепремиерът Зинаида Златанова представила напредъка в областта на правосъдието през последните шест месеца като посочи, че най-важната задача е била нормализиране на отношенията между изпълнителната и съдебната власт. По отношение управлението на средствата от ЕС тя определила периода като труден. "Констатирани са редица грешки и пропуски, особено в областта на обществените поръчки, които ще наложат финансови корекции. Надявам се да не се стига до спиране на плащания”, казала Златанова.

Вицепремиерът Цветлин Йовчев запознал дипломатите с реформата в сектора сигурност като посочи, че основната ѝ цел е била да се премахне действащия досега модел на прекомерна концентрация на власт в министъра на вътрешните работи и да се наложи подход, при който министърът ще се грижи за създаването на политики и контрола върху изпълнението им. Министърът на вътрешните работи обявил, че иззетите цигари, алкохол, наркотици и синтетична дрога надвишават миналогодишните количества, макар че това му твърдение не може да се подкрепи с никакви, официално изнесени от МВР, данни.

Вицепремиерът Даниела Бобева изтъкнала като успех опазването на финансовата и икономическа стабилност и стопирането на "стремглавото падане” на икономиката, започнало в началото на годината. "Преди всичко българската икономика има нужда от спокойствие и консенсусна вътрешна политика”, подчертала тя.

"Дипломатите оцениха високо открития диалог с правителството. Те приветстваха регулярните срещи с премиера и изразиха готовността си разговорите да продължат. Въпросите, по които се проведе допълнителна дискусия, бяха свързани с управлението на еврофондовете, реформирането на публичния сектор, промените в законите за обществените поръчки и конфискацията на незаконно придобито имущество, решението на Народното събрание за налагане на мораториум върху продажбата на земя на чужденци", съобщиха още от пресслужбата на Министерския съвет.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?