Орешарски обясни пред съда, че аферата "Батко и Братко" била само медиен шум

Бившият премиер и финансов министър Пламен Орешарски отказа каквито и да е коментари пред репортерите, след като свидетелства по делото срещу Веселин Георгиев. Сн. БГНЕС

Бившият премиер Пламен Орешарски даде свидетелски показания по делото срещу бившия изпълнителен директор на фонд "Пътна инфраструктура" Веселин Георгиев. Става дума за т.нар. афера "Батко и Братко", заради която през 2008 г. бяха спрени плащанията по няколко европейски програми. По това време Орешарски беше финансов министър в правителството на Сергей Станишев.

Орешарски заяви пред съда в четвъртък, че финансирането на Европейската комисия към пътния фонд е било спряно заради медиен шум, спрямо който европейските институции е нямало как да не реагират.

Както се очакваше, той оневини напълно и обвиняемия Георгиев, и тогавашните процедури по възлагане и контрол на поръчките, към които е имал отношение като финансов министър.

Орешарски каза, че на няколко пъти е трябвало да отговаря на запитвания от Брюксел по повод медийните разкрития за това, че докато Веселин Георгиев е шеф на пътния фонд, е възлагал обществени поръчки на строителните фирми на брат си.

Орешарски допълни, че заради тези публикации са се правили няколко вътрешни проверки, които, до думите му, не открили категорични доказателства за нарушения на закона или за конфликт на интереси, но останали намеците и съмненията.

Тогавашното правителство е обяснило на Европейската комисия, че договорите между пътния фонд и фирма "Биндер", на брата на Веселин Георгиев, са били изцяло по местни проекти, но не и с проектите на фирми с европейски средства. Процедурите по обществените поръчки за местните проекти са минавали през областните структури, а изпълнителният директор пътния фонд Веселин Георгиев е одобрявал само тези на централно ниво.

Въпреки това, каза Пламен Орешарски, Европейската комисия била особено чувствителна, когато става дума за злоупотреба със средства и настоявала за отговори.

Орешарски обясни също така, че плащанията са възстановени, след като е изпратена подробна информация до Брюксел за подобряване на контрола след като Веселин Георгиев подава оставка. Извършен е одит от международна фирма по препоръка на ЕК.

Бившият финансов министър каза още, че е имало спирания на плащания по ИСПА, но те нямат пряка връзка с фирма "Биндер”. Според него не са били констатирани щети за държавата.

Обвинението твърди, че в нарушение на Закона за обществените поръчки през 2006 и 2007 г. Веселин Георгиев в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, е одобрил сключването на договори между ръководения от него фонд и фирмите "Биндер” АД, "Инмат” ООД, Гражданско сдружение "Инфраструктурни обекти”, с цел да набави имотна облага за братята си Бойко и Емил Георгиеви.

От това са настъпили значителни вредни последици за държавата. Договорите са за десетки милиона лева.

Делото, което се следи с внимание от Брюксел, е в съдебна фаза от шест години. То беше към финала си през 2010 г., но започна отначало, след като съдия-докладчикът Георги Колев стана председател на ВАС.

В момента делото е в ръцете на съдия Петя Крънчева, която е единственият зам.-председател на СГС, която все още остава на поста си, включително и като съдия, след оттеглянето на шефката на съда Владимира Янева и другите ѝ заместници. Крънчева даде ход на делото срещу Веселин Георгиев на 29 октомври 2012 г.

На 4 януари 2013 г. бяха наложени обезпечителни мерки за възбрана и запор върху имуществото на Веселин Георгиев и неговата съпруга. Запорираното в полза на държавата имущество бе на стойност над 4 100 000 лева и включва недвижими имоти, акции, облигации, дружествени дялове и банкови сметки

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?