След като опозицията изчисли, че спрените европари ще натоварят бюджета с 3 млрд. лв.

Орешарски обяви, че нередностите с еврофондовете са най-много при ГЕРБ

Орешарски обяви, че нередностите с еврофондовете са най-много при ГЕРБ

България ще трябва да извади 3 млрд. лева от държавния бюджет заради спрените плащания по оперативни програми, изчислиха от ГЕРБ в сряда, след като предишния ден стана ясно, че Брюксел блокира 90 млн. евро по програма "Регионално развитие" заради нарушения по 12 проекта.

 

Премиерът Пламен Орешарски в отговор побърза да обяви, че грешки и нередности се откриват във всяка година от програмния период, "като че ли съсредоточени най-много в периода 2010 – края на миналата година по обясними причини".

 

По думите на бившия регионален министър от кабинета на ГЕРБ и сегашен депутат Лиляна Павлова покриването на финансирането на европроектите с бюджетни средства до отблокирането на средствата ще увеличи дефицита в бюджета и той със сигурност ще премине над определения таван от ЕК.

 

Частичното спиране на средствата по "Регионално развитие" означава оттук нататък шест месеца управляващият орган да прави нови проверки и да налага финансови корекции, обясни Павлова. Докато вървят тези проверки, ще се случи като по Оперативна програма "Околна среда" (ОПОС), няма да има плащания, ще има забавяне в проектите, допълни тя.

 

Министър-председателят от своя страна посочи, че "не можем да направим нищо за миналото, но можем и се опитваме да укрепим системите за финансово управление и контрол". По време на блиц контрола в парламента той изрази убеденост, че не кметовете са допуснали нередности, а администрацията. "Ще прегледаме всички проекти и ако е необходимо, ще направим вътрешни корекции", обеща Орешарски.

 

В момента имаме блокирани и невъзстановени от еврофондовете за сметка на бюджета около 1 млрд. лева, каза Лиляна Павлова. С това, което предстои да не бъде разплащано с европейски средства и по регионалната програма, с оставащите плащания по ОПОС и другите програми, тези средства могат да нараснат до 2.5 млрд., даже и 3 млрд., като включим и следващите програми, които предстои да бъдат спрени, пресметна тя.

 

Тя оспори твърдения на управляващите, че за спирането на еврофондовете са виновни ГЕРБ, и коментира, че става въпрос за стари плащания и подобно нещо се е случвало и по времето на предишното правителство. В периода 2009-2013 г. България нямаше нито едно евро, спряно или замразено европейско финансиране, отбеляза тя.

 

Виждаме нова политика и подход в ЕК, без да има предварителен доклад по един одит, Комисията превантивно на базата на много предварителни препоръки, които в голямата си степен биха отпаднали, вече спира европейските фондове, коментира Лиляна Павлова. По думите ѝ посланието е ясно - няма доверие в институциите, че ще оправят проблемите.

 

Това е наказание за България и заради "Южен поток", и заради цялостната тенденция в енергийния сектор в неспазването на законите, в нивото на корупция, което видяхме и в доклада, който излезе по конвергентната програма и по механизма за сътрудничество, отбеляза Павлова.

 

Депутатът от Коалиция за България Деница Караджова призова да не се изпада в политическа истерия, защото това са проекти за целия програмен период 2009-2013 г. – четири правителства са ги управлявали.

 

"Много е важно да защитим националния интерес, да не допускаме тези временни спирания да прераснат в постоянни такива”, каза Караджова пред журналисти в парламента.

 

"Това, което е важно оттук-нататък, е управляващият орган да предприеме действия и да проведе наново одит на проектите, в срока да отговори на комисията какви действия е предприел и да се очаква становище на комисията. Надявам се, управляващият орган като водещ в тази област да предприеме всички действия. По-важното е освен да преодолеем това спиране, какво правим оттук-нататък с проблема с обществените поръчки, защото той се явява препъни-камък за проектите в сектор регионално развитие, околна среда", допълни тя.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?