Орешарски обяви, че в енергетиката вече няма баничари или еколози

Премиерът Пламен Орешарски и вицепремиерът Зинаида Златанова проведоха редовната си среща с граждански организации, сн. БГНЕС

Ръководните кадри в енергетиката са професионалисти – "там няма баничари или еколози, както беше в предишния мандат", заяви премиерът Пламен Орешарски, на среща с представители на граждански организации в Министерския съвет в петък.

Изявлението му идва на фона на поредното политическо назначение в управата на "Националната електрическа компания" на зам.-шефа на на младежкото ДПС Мустафа Ахмедов, което пък бе предшествано от редица смени в енергийните държавни дружества, някои от които правени дори през седмица.
 
След като служебният министър на икономиката и енергетиката Асен Василев публикува на сайта на ведомството над сто договора на държавните енергийни дружества, сега Орешарски на искане на граждани за разсекретяване на неизгодни за държавата ни енергийни договори заяви, че трудно биха могли да се разсекретят договори, когато има участие на две страни.

Министър-председателят коментира още, че решението за извеждане от експлоатация на малките блокове на АЕЦ "Козлодуй" е окончателно и не може да се промени, защото в противен случай се нарушава Договорът за присъединяване към ЕС.

Важната задача сега е да се подготви удължаване на срока на работа на V и VІ блок на АЕЦ "Козлодуй". Срокът може да бъде удължен от производителя и затова се работи с негови експерти, каза още Орешарски. Теоретично срокът за работа на тези реактори може да бъде удължен с 15-20 години, но за това никой в момента не може да каже, посочи премиерът.

В края на февруари шефът на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов каза пред журналисти, че животът на двата реактора може да бъде удължен с 30 години. Това е показала оценката на остатъчния ресурс на блоковете, извършена от консорциум между френската "Електрисите дьо Франс“ (ЕДФ) и с руската "Росенергоатом“ (РЕА). Предстои довършването на инвестиционната програма за подмяна на оборудване в двата реактора, което ще позволи използването им за още 30 години след изтичането на лицензите им. Разрешителното за работа на пети блок е до есента на 2017 г., а на шести - до есента на 2019 г.
каза той.

Премиерът се изказа против лансираната от министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев и Съюз "Произведено в България" идея за магазини с изцяло български стоки. Той обяви, че не би подкрепил подобно нещо, защото не е рационално да се разделят стоките в зависимост дали са произведени в България или не. От друга страна и границата кое точно е българско и кое чуждо е доста размита, коментира Орешарски. От думите му стана ясно, това може да доведе до изкуствено увеличение на цената на стоките.

Споделяне

Още от България