Орешарски обяви като предизвикателство връщането на инвестиционното доверие

Подобряването на бизнес климата, възстановяването на държавността и развитието на социалните политики са основните задачи пред правителството в краткосрочен план. Това е обявил премиерът Пламен Орешарски по време на първата си официална среща с посланиците на държавите членки на Европейския съюз и НАТО, съобщи правителствената информационна служба.

Орешарски е представил структурата и приоритетите на кабинета в краткосрочен и в дългосрочен план.

В срещата са участвали вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова, министърът на външните работи Кристиан Вигенин и министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

Като най-голямо предизвикателство пред правителството Орешарски е посочил възстановяването на нормалността и спечелването отново на инвестиционното доверие. “Всички други приоритети ще се подредят по-лесно, ако се справим с нормализирането на условията за правене на бизнес”, казал премиерът.

От гледна точка на взаимоотношенията с партньорите ни от ЕС и НАТО двете приоритетни теми са правосъдието и вътрешният ред и ефективното използване на европейските средства, е посочил премиерът. С това Орешарски мотивира избора на Зинаида Златанова за вицепремиер и правосъден министър, която е добре позната както в българските, така и в европейските среди.

Вторият вицепремиер, който ще бъде излъчен, ще координира икономическите политики и ще отговаря за насърчаване и развитие на инвестициите, за подобряване на бизнес климата и на ефективността на администрацията, е посочил Орешарски. По думите му неговата задача ще бъде в кратък срок да направи преглед на административните тежести, които пречат както за стартирането, така и за нормалното развитие на бизнеса.

Възстановяването на демокрацията и държавността и “скъсване с всякакви рецидиви и опити за меки диктатури” наблюдавани през последните четири години е друг приоритет на кабинета “Орешарски”. Тук ще се наблегне на повишаване ролята на парламента и открит диалог с всички представители на гражданското общество, е посочил премиерът пред посланиците.

Приемането на пакет от мерки в подкрепа на най-бедните български граждани и домакинства, увеличаване на обезщетенията за отглеждане на деца, разширяване на възможностите за временна заетост, рационализиране на административните услуги с оглед те да станат по-бързи и по-евтини, подобряване на събираемостта на приходите, по-голяма отчетност на правителството пред парламента, възстановяване на баланса на компетентност между МВР и ДАНС, прекратяване на практиката на безразборно използване на СРС-та, консултации по проекта на споразумение за партньорство с ЕС са мерките, по които работи правителството.

Пламен Орешарски е обещал, че ще има пълна приемственост във външната политика на България, както и че всички големи енергийни проекти ще бъдат оценявани единствено според техния икономически ефект.

Споделяне

Още от България