Орешарски очаква идните две години да са по-тежки

Дефицитът по текущата сметка ще стигне рекордните 18% в края на годината, след като към края на юли бе 11.4%, предупреди финансовият министър Пламен Оришарски на срещата на бизнеса с икономическите министри в правителството на Станишев. Той прогнозира, че се задава по-тежка година от сегашната.

Икономическият растеж за второто тримесечие е 6.6% или за полугодието е 6.4%. Според министъра налице са факторите, които предпоставят запазването на това равнище на икономическото развитие.

Изводите от дискусията за проектобюджета във финансовото министерство са, че 2008 г. ще бъде по-тежка от 2007 г., но по-лека от 2009 г., каза Орешарски.

Запазването на тези равнища на растеж ще е с цената на задълбочаване на инфлацията. Сред причините за това са световните цени на земеделските култури, по-агресивният ръст на доходите, основно в частния сектор, който е обвързан и с трудности при намиране на работна ръка, и ниското ниво на

безработица, каза Орешарски. Безработицата сега е 6,8%, която, по думите на министъра, е леко под европейските равнища.

Периодът на наваксване на европейските заплати ще е дълъг, каза министърът. Сред причините за това е, че темповете на нарастване на производителността у нас не са съществено по-високи от тези в Стара Европа, посочи министърът. Как да ги настигаме тогава - с волеви пожелания ли, попита той.

Бюджетният излишък за тези година ще е 3%, като минималният му размер трябва да е 2.5%. Ще бъде заложено ниско равнище на публичния дълг, допълни той.

Осигурителната тежест е малко повече от 33%, което, според министъра, било златната среда, дори по-близко до ниските стойности в страните от Източна Европа като Чехия, например, където осигурителната тежест е 45%.

Споделяне

Още от Бизнес