Орешарски очаква нулев растеж в следващите две-три години

Финансовият министър Пламен Орешарски прогнозира, че в средносрочен план (следващите две-три години) икономическият растеж ще е нулев, или ще има "плоска тенденция на растеж". Прогнозата си министърът направи в Плевен, където присъства на среща с местния бизнес в петък в рамките на предизборната кампания на левицата. Както се твърди, а и не е опровергавано от "Позитано" 20, Орешарски, който бе зам.-председател на СДС по времето на лидерството в партията на Надежда Михайлова, ще бъде водач на листа на социалистите на изборите за национален парламент.

Според финансовия министър коментарите за краткосрочност на кризата са твърде

прибързани. Ситуацията към момента се очертава доста по-тежка от предвижданията дори в началото на годината. Той припомни, че през есента на миналата година правителството е прогнозирало годишен ръст от 4.7% за тази година, но прогнозата е била понижена в началото на годината и след това в края на първото тримесечие. Очакванията на правителствените експерти сега са за спад на БВП в рамките на два-три процента.

Инфлацията ще се свие до два-три процента, предвижда Орешарски.

От икономическата криза страната ни нямаше как да се предпази, защото 80% от пазара ни е експортно ориентиран, като 60% от производството е за страни, които влязоха в рецесия, обясни министърът.

По думите му българската икономика до този момент се представя добре в условията на глобална криза. Той прогнозира по-добри икономически показатели през второто тримесечие, сравнено с първото.

Най-ниското равнище на приходите е било през март, но изоставането в приходната част на бюджета е в границите на предварително предвидените буфери, смята министърът. Самият факт, че не сме го направили и не възнамеряваме да се актуализира бюджетът, е положителен, посочи финансовият министър. Само два дни по-рано обаче той допусна, че "фискалната цел може да се преразгледа в началото на второто полугодие", ако това се наложи. Той имаше предвид очакването, че заложеният в бюджета излишък от 3% най-вероятно няма да се постигне.

Достойнство е, че не ползваме кредити и не е необходимо, каза още пред участниците в срещата в петък Орешарски. Не се подадохме на изкушенията да стабилизираме приходната част с увеличение на данъците, посочи той и посъветва и следващите правителства да се фокусират върху макроикономическата стабилност, защото по време на криза трябва да се мисли за ситуацията след нея.

Споделяне

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?