Орешарски: Оставката ми е лесно, но безотговорно решение

Покани протестиращите на среща в понеделник, те го канят на площада, защото кабинетът му ще е тесен

Орешарски: Оставката ми е лесно, но безотговорно решение

Подаването на оставка в този момент е лесно лично решение, но е крайно безотговорно поради опасност от нова дестабилизация на страната. Това заяви премиерът Пламен Орешарски в неделя, малко преди пред Министерския съвет да започне третия пореден протест срещу кабинета заради назначението на назначаването на депутата от ДПС Делян Пеевски за председател на ДАНС. Според министър-председателя оставката му може да доведе до невъзможност за подписване на споразумение с Европейската комисия за следващия програмен период и загуба на милиарди евро европейско финансиране. По думите на Орешарски оттеглянето му може да попречи и на стабилизиране на енергийната система и решаването на спешните проблеми за обществото ни.

 

В разпространено от правителствената пресслужба Орешарски също така покани протестиращите на среща в понеделник, но те от своя страна коментираха шеговито, че кабинетът на премиера ще е тесен за хилядите недоволни и от своя страна го поканиха той да отиде при тях, тъй като те и без това са под прозорците му.

 

“При избора на председател на ДАНС търсехме силна фигура, която би могла да предприеме решителни действия по отношение на ширещата се контрабанда. Фигура, която би могла да окаже натиск върху контрабандата и мащабните практики за отклоняване на ДДС. Обществените реакции показаха, че предложената кандидатура е обществено-неприемлива“, посочва в изявлението си Орешарски.

 

Той допълва, че тъй като законът го задължава да внесе предложение за председател на ДАНС, в следващите дни ще проведе серия от срещи и консултации, така че да намери обществена подкрепа за новата фигурата, която ще предложи.

 

"Воден от убеждението си, че поехме отговорността за стабилизацията на страната, извеждането ѝ от кризата и решаването на тежките социални проблеми, в момент, в който тя бе доведена до ръба на икономически и социален срив и се нуждаем от спешни и решителни действия, каня още утре, понеделник, в 14.00 ч. в Министерски съвет представители на неправителствените организации, подписали петицията срещу назначаването на Делян Пеевски за председател на ДАНС и представители на протестиращите, за да продължим започнатия през миналата седмица конструктивен диалог", пише в изявлението на министър.-председателя.

 

Той заявява още, че ще безусловно ще спазва дадения от него ангажимент да повежда всеки петък срещи с гражданските организации.

Споделяне

Още от България