Напразни усилия на БСП да лансират свой представител в ЕК

Орешарски оставя на служебния кабинет да издигне еврокомисар

Номинацията най-вероятно ще е на Кристалина Георгиева

Кристалина Георгиева

Правителството на Пламен Орешарски ще подаде оставка без да излъчи еврокомисар. Тази задача ще остане за служебния кабинет, който най-вероятно ще номинира сегашния еврокомисар Кристалина Георгиева, научи Mediapool от свои източници. На пръв поглед нищо не пречи на сегашното правителство да определи кандидатура, защото дори и пред оставка, то формално разполага с тези правомощия. Съчетанието на обтегнати взаимоотношения между съуправляващите партии, отделно между премиера Орешарски и лидера на социалистите Станишев, както и между правителството и БСП, са довели до този резултат, твърдят депутати.

 

Най-общо казано, ДПС са блокирали евентуална кандидатура на външния министър Кристиан Вигенин, за каквато са настоявали БСП.

 

На срещата на европейските лидери, проведена на 16 юли, премиерът Орешарски замина без да съобщи предварително нито кандидат, нито ресор, за който ще настоява България. Преди това в Брюксел се оформиха нагласи Кристалина Георгиева да бъде лансирана за шеф на европейската дипломация и за нейното кандидатиране е настоял избраният председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Вероятно това е причината по време на самата среща на върха в Страсбург Орешарски да номинира Георгиева за поста. Лидерите на ЕС обаче не стигнаха до съгласие както за "външния министър", така и за бъдещия председател на Европейския съвет, но пък се разбраха, че "външният министър" на ЕС ще бъде квотата на социалистите.

 

Така шансовете на Георгиева за тази позиция изглеждат изчерпани, но отличната ѝ репутация и личните ѝ контакти ѝ дават възможност да получи други важни ресори като екология или имиграция плюс поста на зам.-председател на Европейската комисия, според източници на Mediapool. Условието за това е да бъде номинирана от България, което най-вероятно ще се случи през август.

 

БСП работят усърдно срещу кандидатурата на Георгиева. Станишев, който като председател на ПЕС участва в преговорите с ЕНП за разпределението на висшите постове в евроинституциите, заяви преди срещата на 16 юли, че не очаква на нея България да представи своя номинация за еврокомисар и че българските партии още нямат споразумение за кандидатурата. Освен това той не се ангажира с подкрепа за Кристалина Георгиева. Няколко часа по-късно обаче Орешарски издигна Георгиева.

 

Последваха доста недостойни коментари и реакции на БСП, като особено се открои депутатът Татяна Буруджиева. Нелепо е въобще да говорим, че постът "външен министър" на ЕС би могъл да бъде даден на България, при положение, че имаме на толкова висок пост друг българин като председател на ПЕС, заяви тя миналата седмица. Зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов допълни, че сегашното правителство, а не служебното, трябва да излъчи новия български еврокомисар и по възможност той трябва да е социалист.

 

Не само Буруджиева и Стоилов, но и останалите социалисти бяха единни в мнението си, че макар министър-председателят да е издигнал Кристалина Георгиева, това било просто дипломатичен жест, а не е номинация на българското правителството и на премиера.

 

Според източниците на Mediapool, поредното неглижиране на думи на действия на Орешарски от страна на БСП, допълнително са допринесли за решението му да не се съобрази с искането на партията мандатоносител за номиниране на Вигенин или друг техен кандидат.

 

За последно министърът на икономиката и заместник-председател на БСП пък Драгомир Стойнев заяви, че до сряда (23 юли) кабинетът трябва да подаде оставка и да излъчи нов еврокомисар.

 

На заседанието си в сряда, обаче правителството официално отложи тази точка от дневния ред.

 

Следващото заседание, на което темата може да бъде разгледана, е идната седмица, когато се очаква кабинетът да работи в оставка.

 

"Щом точката е отложена за идната сряда, това означава, че Орешарски само отлага моментът, в който ще каже, че еврокомисарят ни трябва да бъде излъчен от служебния кабинет. А и ми се струва, че това е вярната позиция", каза пред Mediapool депутат от ДПС. Движението досега не е оповестило своята официална позиция по темата.

 

Неофициално БСП обясняват, че до заплетената ситуация се стигнало след "сближаването" между Орешарски и ДПС, които не харесвали номинацията на Кристиан Вигенин.

 

"Това е поредната невралгична тема, която може да настрои всички срещу партията ни и не виждам защо да си го причиняваме", обясни представител от ръководството на БСП.

 

Следващата среща на лидерите на ЕС, на която ще се обсъжда разпределението на ресорите в ЕК, е в края на август. Дотогава всички страни трябва да са предложили свои кандидати. Както е известно обаче, на подобни срещи на върха обикновено се финализират и официализират решения, които вече са предварително договорени. Повечето страни са представили не само кандидатури, но и лобират за тях, както и за ресори, които искат да получат. От тази гледна точка Кристалина Георгиева до момента има само една половинчата подкрепа, изразена от отиващия си премиер Орешарски.

 

Като се има предвид, че лансирането ѝ за "външен министър" на ЕС е изцяло нейна лична заслуга, Георгиева има шанс да се пребори за по-сериозен ресор в ЕК, стига да бъде навреме предложена.

Споделяне

Още по темата

Още от България