Орешарски отчете успехите на "най-академичния и непартиен" кабинет

БСП, ДПС и "Атака" ще пресичат зависимостта на политиката от бизнеса, ГЕРБ отхвърли декларацията им като "комунистически манифест"

Сн. БГНЕС

Представеният от правителството отчет за първите сто дни на власт, целящ да покаже колко много работа то е свършило, бе именуван "Сто мерки, сто дни", като контрапункт на спонтанно подготвените от протестиращите "Сто въпроса за сто дни". Показното четене на отчета от премиера Пламен Орешарски се проведе в четвъртък пред депутатите, а опозиционната партия ГЕРБ определи чутото като "Сто лъжи за сто дни".

Според отчета на Орешарски, правителството бележи успех след успех, то е "най-академичното, най-непартийното и с най-много жени" и въобще не е ясно защо доверието на гражданите към него е толкова ниско и защо повечето българи имат очакване то да не изкара мандата си.

По думите на премиера първоначалната версия на отчета е съдържала 200 точки, но са ги ограничили до 100.

Извън статистическите данни за предприети мерки, внесени проектозакони и пр., премиерът отново посочи като най-голямо постижение на своето управление "постепенното освобождаване на страната от страха", като отново не коментира как е стигнал до това заключение.

Значителна част от отчетените мерки са насочени към насърчаване на стопанската активност и формиране на конкурентна икономическа среда и париране на монополните проявления, на първо място в енергетиката, каза той.

Президентът не разбира обявената от Орешарски победа над страха

Трудно може да се разбере от отчета на премиера Пламен Орешарски, че някакъв страх е победен и че хората могат да дишат по-спокойно, коментира в четвъртък пред журналисти президентът Росен Плевнелиев след откриването на праисторически парк край село Дорково.

Според държавния глава най-важно е хората да могат да разберат какво правят българските политици, какви са техните приоритети и дали ще изпълнят обещаното.

Още

Друга група мерки е свързана с повишаване на събираемостта на приходите, с противодействие на нелоялната конкуренция и създаване на нови възможности за проактивни социални политики. Третата група мерки са със социална насоченост въпреки фискалните рестрикции, посочи Орешарски.

В писмения отчет в специално каре "Кои сме ние" се посочва, че правителството е имало 15 заседания, приети са 82 постановления и 175 решения на Министерския съвет. 23 закона, внесени от правителството, вече са приети, а други 16 законопроекта са на етап обсъждане в парламента.

Това е "най-академичното правителство за последните 20 години", тъй като сред министрите има шестима доценти и четирима професори. Правителството се самооценява и като най-непартийното - само четирима министри са членове на партии. В кабинета са и най-много жени досега - 7 от общо 18-те министри.

Посочва се, че това е и единственото правителство, което работи в условията на "усложнена политическа обстановка и политически протести още от встъпването си в длъжност".

То обаче "формулира политиката си съвместно с неправителствения сектор и бизнес организациите - от 100-те най-важни мерки 83 са подготвени в сътрудничество с над 50 обществени съвети и работни групи, конституирани към министерствата и МС.

Като други постижения на кабинета се посочва изплащането на голяма част от просрочените задължения на държавата към фирмите, възстановяването на социалния диалог, разработване на национална стратегия за насърчаване на малките и средните предприятия.

Сред мерките се отбелязва намаляване на броя на разрешителните режими и административната тежест за фирмите и гражданите, също така социалният пакет и поевтиняването на тока.

С процедурни хватки БСП и ДПС предотвратиха възможността за дебат по отчета, след чието прочитане от Орешарски депутатите на ГЕРБ подеха викове "Оставка!", а управляващите го аплодираха.

ГЕРБ: "Сто мерки, сто лъжи"

Парламентарната група на ГЕРБ ще се постараем да представим "Сто мерки, сто лъжи” във всички секторни политики на правителството, заяви от името на групата на ГЕРБ зам.-председателят на партията Цветан Цветанов.

Той се фокусира върху сектора по сигурността и обясни, че обещанието за бъдеща публичност на отчетите на МВР е закъсняло, защото и досега в последните четири години отчетите на МВР са публично достъпни.

Той обвини правителството, че разпродава имоти на МВР. "В управлението на човешките ресурси работите против служителите на министерството. Предвидили сте да се освободите от почивните станции, които са част от социалната дейност. По време на управлението на ГЕРБ нямаше нито една продадена станция", каза Цветанов и обеща партията му да покаже във всички секторни политики "стоте мерки и стоте лъжи".

Волен Сидеров: Защо кадрите на ГЕРБ в МВР още не са пипнати?

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров отбеляза като пропуск в отчета на Орешарски липсата на обзорна част, посветена на управлението на ГЕРБ и на служебния кабинет.

Той настоя вътрешният министър Цветлин Йовчев да отговори какво се случва с разследването за подслушването на над 800 телефона.

"Очакваме и отговор защо кадрите на ГЕРБ в системата на МВР почти не са пипнати и продължават да саботират работата на МВР като цяло", заяви лидерът на "Атака". Това, според него се виждало по време на "псевдопротестите", чиято цел била "дестабилизация и гражданска война".

"Защо продължават да се държат на позиции хора, които закрилят местни олигарси", попита Волен Сидеров. След което си дойде на своите теми и поиска увеличаване на доходите на хората и изгонване на чуждите монополисти, като отново даде любимия си пример с концесията за добив на злато.

Лидерът на ДПС Лютви Местан се обърна към ГЕРБ и попита как ще убедят хората, че мерките са лъжи, при положение, че "десетки хиляди семейства са получили увеличената еднократна помощ за първокласниците и увеличеното обезщетение за отглеждане на дете от една до две години".

Той отбеляза, че за първи път е чул министри да казват, че са благодарни за внесения вот, защото очакват опозицията да играе ролята на коректив и да посочи грешки на кабинета, за да имат възможност да ги поправят.

"Бедни ми госпожи и господа министри, възхищавам се на вашата наивност - няма да чуете никаква градивна критика, ще се отрече всичко, дебатите по вота на недоверие ще бъде много по-грозен от отчета на стоте ви дни", заяви Местан.

Искаме да видим след тези 100 дни едно правителство на реформите, заяви на свой ред лидерът на левицата Сергей Станишев.

"Имаме правителство, което е може би най-образованото от всички правителства във всички последни мандати", продължи той и направи аналогия с предишното правителство: "Борисов хващаше министри на кръстовищата и водеше тежката артилерия, която е тежка само на думи, но не и на действия".

БСП, ДПС и "Атака" ще пресичат зависимостта на политиката от бизнеса

В четвъртък управляващото мнозинство на БСП, ДПС и "Атака” си гласува и декларация за актуалните национални задачи и приоритетите на Народното събрание. Те изразиха воля да работят "за прекъсване на порочните зависимости между бизнес и политика" и да отстояват обществените и националните интереси.

Документът е пълен с общи и необвързващи обещания и задачи. Пише, че бъдат предприети мерки за защита на българските производители и потребители от монополи и картели. По искане на "Атака" в този абзац бяха добавени и чуждестранните юридически лица. Ще се стимулират "различни сектори в земеделието", като по искане на ДПС изрично се споменава "зелената" икономика, а "Атака" вкараха "законодателна защита на селскостопанските производители". Приоритет за парламента е още подкрепата за образованието, културата и науката, овладяване на демографската криза, по-пълно усвояване на еврофондовете, разширяване на гражданското участие в управлението и по-строг контрол върху институциите. В 10-те точки влизат нова уредба на службите за сигурност и нов Изборен кодекс. По искане на ДПС влезе и призив за "балансирани етнорелигиозни отношения".

"Комунистически манифест"

Групата на ГЕРБ не участва в гласуването, тъй като окачестви декларацията като "комунистически манифест".

"Харесвате ли слънчевото време? Обичате ли да е лято?” – това са написали в тази декларация. Тя не може да бъде предлагана и да бъде гласувана от парламент, който е непрозрачен, нелегитимен и партиите вътре в него не знаят кой с кого управлява. Най-малко те имат моралното право да предложат такава декларация. Затова ние изобщо не гласувахме”, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Този манифест е написан в стил "Петилетката предсрочно”. Подобни лозунги стояха на фасадата на ТКЗС-ата. От тази декларация няма смисъл. Тя ще бъде използвана за параван на едно нестабилно, нежелано и омерзено правителство. Народното събрание ще сменя памперсите на правителството, ще бъде щит срещу това, което искат хората”, коментира и депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева.

Тя попита БСП как ще изпълнят първия си приоритет в декларацията да прекъсне порочните зависимости между бизнес и политика, като са позволили "кланът на Делян Пеевски и приятелските кръгове на Моника Йосифова-Станишева да управляват държавата".

"Дебатът"

Управляващите реагираха бурно на тези нападки и в отговор на Антон Кутев от БСП, Караянчева заяви: "Не ви се карам, г-н Кутев. Ще дойде време и да ви се карам. Спрете празнодумието, проявете мъжество и хайде да се явим на избори. Всичко, което правите, е като в народната поговорка "Цървули няма, гайда иска”.

Здравният министър в кабинета "Борисов” Десислава Атанасова отправи призова управляващите да не правят "повече жалки усилия" за всякакви действия по отношение на сигурността. "Все още помним, че имахте такъв злополучен опит с нестандартни решения за назначения на нестандартни хора”, каза тя, намеквайки за избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

Отвърна ѝ зам.-председателят на парламента Мая Манолова: "Последните две изказвания бяха доказателство за това как тежката артилерия на ГЕРБ (така Борисов определи Атанасова като я номинира за четвърти здравен министър в правителството си -бел.ред.) може да принизи всяка дискусия на собственото си ниско ниво на некомпетентност и наглост. Това е нивото на българската парламентарна опозиция – елементарно, плоско и арогантно”.

Споделяне

Още по темата

Още от България