Орешарски: Оценките на кабинета за ръста тази година са за 1%, даже по-ниско

Пламен Орешарски. Сн: БГНЕС

Запазваме оценките си за ръст на икономиката тази година в границите на 1 на сто, дори може би по-ниско. Това каза премиерът Пламен Орешарски след срещата си днес с водещи икономисти от неправителствения сектор.

Той коментира публикувания по-рано днес анализ и прогноза за ръста на световната икономика и в частност за българската. Банката ревизира надолу ръста за българската икономика и прогнозира той да е 1.2% в края на годината, след като преди половин година оценката за ръста на икономиката у нас бе той да е 1.8%.

Орешарски отбеляза, че не е изненадан от корекцията на Световната банка за растежа на българската икономика. Още в края на миналата година оценките за икономически растеж на страната бяха леко надути, коментира премиерът. По думите му актуализиране в посока "надолу" са направили и ЕК, и МВФ, така че Световната банка е една от институциите, които са коригирали оценките си.

Премиерът повтори, че има рискове за приходната част, което задължава правителството да бъде особено внимателно в разходната част.

Намеренията на правителството в икономическата сфера и първите стъпки на кабинета по отношение на облекчаване на бизнесклимата са били сред основните теми на днешните разговори с икономистите от неправителствения сектор. Премиерът и министърът на финансите Петър Чобанов са заявили готовност да водят с тях периодичен диалог за обмяна на становища и експертни мнения.

Изрично помолих за критично отношение към действията на правителството в икономическата сфера, каза Орешарски и допълни, че е необходима оценка за въздействие на всички актове, които се приемат, за да се избегнат практики на бързо приети решения, които след това трябва да се поправят.

Част от независимите икономисти, обединени в групата Macro Watch (инициатива на Институт Отворено общество) са връчили на премиера 60-страничен доклад с варианти на икономическа политика с предимствата и недостатъците им.

Докладът е изготвен въз основа на обсъждания, проведени в периода октомври 2012 - март 2013 г. и фокусира вниманието върху ключови области на политики, които сега и в близките месеци ще имат най-голямо значение за подобряване на икономическите и социалните перспективи в България. Най-важните области са пазарът на труда – заетост, доходи и безработица, образованието и подкрепата за човешкия капитал, инвестициите и бизнес средата и ефективността на управлението на публичните ресурси от държавата.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес