Орешарски пак за съкращенията: Няма да са механични десет процента

Социалният министър утешава: Освободените ще бъдат компансирани

Пламен Орешарски

Премиерът Пламен Орешарски потвърди, че съкращения на работещите в държавната администрация ще има, но може и да не са 10%. В неделя в Шумен пред журналисти той каза, че в проектобюджета има заложени по-ниски разходи за текуща издръжка и изискване да се предложат структурни оптимизации.

"Все още дискутираме кои звена препокриват своите функции и как могат да бъдат оптимизирани, никога не сме коментирали механично 10 на сто съкращения", каза той.

Коментарът бе по повод на изтекло в медиите в петък писмо на финансовия министър Петър Чобанов, който нарежда на първостепенните разпоредители с бюджетни средства да подготвят план за оптимизиране на числения състав и намаляването му с 10% от следващата година.

Ако нареждането на финансовия министър се изпълнеше, общият брой на освободените служители щеше да е около десет хиляди души, и то от 1 януари догодина.

Изтичането на писмото постави в неприятната ситуация членове на правителството да се обясняват за непопулярната марка на фона на обещанията на управляващата коалиция, че основната задача на правителството е да осигури ръст и да увеличи новите работни места.

В събота вицепремиерът по икономическите въпроси Даниела Бобева призна, че съкращения на държавни чиновници трябва да бъдат направени.

Според разяснението на Орешарски в неделя икономиите в бюджета, които се предвиждат, не са самоцелни. По-скоро с тях се цели подобряване на функционирането на държавната администрацията като цяло, каза той.

На въпрос дали във всички министерства и агенции ще бъдат извършени така наречените оптимизации, премиерът заяви, че очаква предложенията на секторните министри за подобряване на работата в различните звена.

"Надявам се за всички да е ясно, че състоянието на администрацията не е блестящо", добави още Орешарски.

От своя страна социалният министър Хасан Адемов, който придружава премиера в обиколките му в Североизточна България, започнали в събота, каза, че освободените служители ще бъдат компенсирани според изискванията на Кодекса на труда и Закона за държавния служител.

"Аз имам едно такова мнение по този въпрос - когато става въпрос за държавна администрация, трябва да има индивидуален подход", коментира министърът.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?