Орешарски подава оставка "всеки момент"

БСП се надяват ГЕРБ да се върнат в пленарната зала

Снимка: БГНЕС

Оставката на кабинета "Орешарски" най-вероятно ще бъде депозирана в Народното събрание в сряда, след заседанието на кабинета, а парламентът ще я гласува до петък. Това съобщиха заместник-председателят на парламента Мая Манолова и шефът на ПГ на БСП Атанас Мерджанов във вторник.

Двамата отговориха на репортерски въпроси след като консултациите между парламентарните групи се провалиха заради отсъствието на ГЕРБ, които миналата седмица обявиха, че ще преустановят бойкота само след оставката на Орешарски.

"Въпреки това ние утре ще имаме заседание. Дали ще има кворум, зависи от това дали депутатите от ГЕРБ ще присъстват в пленарна зала. Във всички случаи, както заявихме миналата седмица, ние, както и ДПС ще бъдем в пленарна зала с готовност да гласуваме всички онези законопроекти, които бяха включени предходната седмица, по които остана гласуването. Готови сме да обсъждаме и други законопроекти, ако разбира се има волята от страна на ГЕРБ, обясни Мерджанов.

"Оставката я очакваме всеки момент. Най-вероятно утре след заседанието на МС ще бъде депозирана. Кога обаче не мога да ви кажа", каза той в отговор на въпрос.

"Предполагам, че още утре или в четвъртък, за да може да бъде гласувана до края на седмицата. Никой нито парламентът, нито правителството, има интерес от създаване на допълнително напрежение в обществото. Оставката е окончателна и тя ще стане факт буквално всеки момент”, допълни Мая Манолова.

Попитана дали ще призоват премиера да направи финансов отчет, за да стане ясно какво ще завари следващото правителство, Манолова коментира, че със сигурност и без да го призовават, правителството ще направи такъв отчет.

"Такива са, доколкото ми е известно, техните намерения. Има много неща, които са свършили, които е хубаво да обяснят и обявят пред българските граждани”, каза тя.

Във връзка с това дали ще продължат да свикват пленарни заседания, Манолова обясни, че разчита най-вече на това "образно казано избирателите на ГЕРБ да ги натиснат” и те да гласуват по важните теми.

"Няма абсолютно никакъв спор и никакво колебание за това, че правителството ще подаде оставка през тази седмица. От тази гледна точка ГЕРБ могат да бъдат напълно спокойни. А малко повече отговорност към хората означава да влязат в зала и да приемем тези важни закони. Не е нужно да изостряме напрежението и да чакаме извънредни заседание”, каза още Мая Манолова.

По думите ѝ тази седмица в пленарна зала трябва да влязат "актуализация на бюджета на НЗОК и други важни законопроекти – Законопроекта за управление на отпадъците, за собствеността и ползването на земеделските земи, няколко ратификации, които се отнасят до ВиК сектора, за получаване на европейско финансиране по тях".

ГЕРБ обаче поставиха условие да се гласува актуализация на целия държавен бюджет, а не само на този за Здравната каса, както искат социалистите.

Манолова напомни, че предстои и второто четене на Закона за търговските вериги, който беше върнат с вето на президента Плевнелиев.

"Това са консенсусни закони, по чието обсъждане сме се разбрали с парламентарната група на ГЕРБ и би следвало, ако те са последователни, да подкрепят подобен дневен ред за пленарна зала”, допълни Манолова.

На въпрос дали Наказателният кодекс влиза, Манолова посочи, че той е част от предложената от тях седмична програма. "Там всяка една от парламентарните групи може да направи допълнителни предложения, които да бъдат обсъдени при условията на второ четене”, обясни Манолова.

Попитана, ако в сряда и четвъртък няма да има кворум, ще продължат ли да свикват заседания, Манолова посочи, че ще продължат, а ПГ на Коалиция за България ще бъде в парламента с готовност да обсъди важните теми.

"Сигурна съм, че в един момент ГЕРБ ще преосмислят своето поведение, защото това не е просто поведение на инат да наказват нас или ДПС, т.е. парламентарното мнозинство. С неприсъствието в зала и негласуване бюджета на Здравната каса те наказват българските граждани. Наистина, напрежението в здравната система е сериозно. Задължително е тези законопроекти да бъдат гласувани и аз съм сигурна, че в един момент ГЕРБ ще осъзнаят това”, коментира Мая Манолова. Според нея има време до 5 август, когато ще бъде финала на парламента, и дотогава ГЕРБ ще се появят в пленарна зала.

Споделяне

Още по темата

Още от България