Под викове "Оставка" отвън и бурни аплодисменти вътре

Орешарски "подготви" студентите в УНСС, че са бъдещи министри и лидери

Ректорът Стати Статев се похвали, че има "доверието на гражданите, държавата и бизнеса"

Снимка: БГНЕС

Студентите в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) посрещнаха със смесени емоции в понеделник премиера Пламен Орешарски и финансовия министър Петър Чобанов, които присъстваха на откриването на новата академична година.

Докато двамата дългогодишни преподаватели бяха "приветствани" от двайсетина души отвън с викове "Оставка" и "Мафия", вътре атмосферата бе значително "по-топла". Присъстващите в сградата студенти (основно първокурсници) бурно аплодираха представянето и изказванията на високопоставените държавни мъже.

Орешарски им отвърна с приятелско обръщение, в което с широка усмивка подготви бъдещите висшисти, че им предстои да станат министри и лидери на държавата. Затова и образованието им било важно, колкото за самите тях, толкова и за всички останали българи, които щели да разчитат на възпитаниците на УНСС.

Премиерът с носталгия си припомни как преподавателите му предупреждавали състудентите му за същото, но тогава те гледали скептично на тази прогноза и не вярвали, че след години ще участват в държавното управление.

"Сред вас са бъдещите ни лидери, затова вашата подготовка е важна не само за вас, а за всички нас и за перспективите на нашата страна. Моето поколение бе изправено пред много предизвикателства, допуснахме много грешки, невинаги намирахме най-верните решения, въпреки това успяхме да приобщим страната към европейската общност. От нас всички зависи да продължим да модернизираме страната си и по-точно от вас", добави той.

В "Златната книга" на университета премиерът днес написа: "Поздравления за поредната академична година, гордея се с моя университет, с амбициите на моите колеги преподаватели и с нашите студенти, които са сред най-добрите. В днешния динамичен свят, образованието е ключов фактор за напредък".

Министър Чобанов пък заяви, че истинското му призвание било да преподава и "успокои" студентите, че въпреки многото работа в правителството, пак ще намира време, за четене на лекции.

По време на церемонията по откриването на 93-ата академична година в УНСС стана ясно, че Орешарски е шестият възпитаник на университета, който е успял да се издигне до най-високия пост – премиер.

"Започваме 93 академична година с увереността, че тя ще бъде успешна с готовността да продължим възходящото си развитие. В годината, в която отбелязваме 160 години от рождението на нашия основател и първи ректор проф. Стефан Бобчев, можем да казваме, че УНСС продължава да създава националния елит на отечеството", патетично отбеляза ректорът проф. Стати Статев, прекъснат от бурни ръкопляскания.

Той не пропусна да отбележи, че УНСС е най-предпочитаният университет у нас, както и, че "имаме доверието на гражданите, държавата и бизнеса".

След приветствията и аплодисментите, официалните лица се отправиха към паметника на проф. Стефан Бобчев, за да поднесат венци. Там тя отново бяха посрещнати от антиправителствени скандирания и плакати "Ела в Софийския университет" и "Оставка".

Някои от демонстрантите повтаряха въпроса "Кой предложи Пеевски". Въпрос, който самият Орешарски и подкрепящите го лидери на БСП и ДПС – Сергей Станишев и Лютви Местан, вече неведнъж определиха като "ирационален", "изчерпан" и "неактуален".

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?