Кабинетът влиза в работен режим

Орешарски поиска от депутатите “временна подкрепа за пакет спешни мерки“

Нов ръст на минималната заплата от 1 октомври след консултации с тристранката

Пламен Орешарски. Сн. БГНЕС

Премиерът Пламен Орешарски представи в сряда в парламента пакет социално-икономически мерки за подобряване на положението на българските граждани и бизнесклимата и поиска от депутатите “временна подкрепа“ за реализирането им.

Повечето от мерките вече бяха огласени и коментирани още във вторник в централата на БСП като отговор на гражданските протести в опит за туширането им. В сряда те бяха предложени непосредствено след гласуваното решение за оттеглянето на Делян Пеевски като шеф на ДАНС.

Повечето от мерките са известни и са част от предизборните намерения на БСП. Но има и нови предложения като повишаване на минималната работна заплата още от 1 октомври. Предстои точният размер да бъде съгласуван със социалните партньори.

“Миналата седмица допуснах политическа грешка, за която се извинявам не само на вас, но и на хилядите хора, които протестират. Те призовават да подам оставка и аз ясно чувам това. Оставката е лесно лично решение, но ще е безотговорност. Днес заставам пред всички български граждани и пред вас – народните представители - и искам вашата временна подкрепа за пакет спешни мерки, за подобряване на положението на българските граждани и подобряване на бизнесклимата”, заяви Орешарски от парламентарната трибуна.

“Ще бъде безотговорно от моя страна да предизвикам още по-голям хаос в държавата и нови избори, които да се проведат в условията на действащия Изборен кодекс, както и да не бъде довършена работата по преговорите по стратегически документи с ЕС“, посочи той.

“За мен е изключително важно запазването на гражданския мир. Предизвикателствата, които са пред нашата страна и доведоха до предсрочни избори само преди около месец, налагат да потърсим това, което ни сближава, а не да се акцентира на това, което ни разделя“, каза Орешарски.

Предложените от Орешарски мерки са разделени в три основни направления - за гражданите, за бизнеса и за демократизиране на управлението.

В частта за гражданите са включени социални мерки и мерки в енергетиката. Орешарски обяви, че целта е недопускане на ново увеличение на цената на електроенергията и се предвижда промяна на методиката на ценообразуване, което ще доведе с до 5 процента намаление на цените след 1 юли след законодателни промени.

В социалната сфера освен вече одобрените от правителството мерки се предвижда и нов ръст на минималната заплата от 1 октомври, неизвестно с колко засега. Това ще бъде уточнено след консултации със социалните партньори. Традиционно за вдигане на минималната заплата има постоянен натиск от синдикатите и отпор от страна на бизнеса, според който всяко повишение е свързано със закриване на работни места. Синдикатите настояват минималната заплата да бъде повишена от 310 лева на 340 лева.

“Даваме си сметка, че увеличението на заплатите е повишение на доходите, но има отношение и към конкурентноспособността на българските фирми”, коментира Орешарски.

Другите, вече известни, социални мерки в пакета, са увеличаване на размера на обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 години от 240 на 310 лева от 1 юли, увеличаване на еднократната помощ за първокласници от 150 на 250 лева, разширяване на кръга на хората, които имат достъп до целеви помощи, овладяване на ръста на безработицата и подпомагане на реализация на младежите. Освен това се планира връщането на швейцарското правило за индексации на пенсиите, според което пенсиите се индексират всяка година с половината от ръста на инфлацията и половината от ръста на доходите. Това ще стане от началото на 2014 година.

Финансовият министър Петър Чобанов обясни, че според изчисленията към момента става въпрос за индексация на пенсиите с 2.5% догодина.

За бизнеса са планирани законодателни промени в посока намаляване на административната тежест за подобряване на бизнессредата, процедурите по обществените поръчки да станат по-прозрачни и да се създаде възможност повече кандидати да участват в тях, както и ускорено разплащане от страна на държавата на забавените плащания към бизнеса до 30 август.

Предлагат се и мерки в областта на усвояването на европейските фондове, като една от тях е провеждане на широк обществен дебат относно приоритетите на Споразумението за партньорство и оперативните програми и внасянето му за разглеждане в Народното събрание.

Орешарски предлага и мерки срещу контрабандата, след като борбата за запушване на пробойните в приходната част бе обявена за приоритетна за правителството.

В частта "демократизация на управлението" се поставя срок до 30 септември за приемане на нов Изборен кодекс. Предлага се намаляване на субсидиите на партиите, облекчаване на изискванията за участие на независими кандидати в изборите, конструиране на обществени съвети към министерствата, както и възстановяване на работата на Съвета за децентрализация, пише в намеренията на кабинета "Орешарски".

Парламентът одобри плана "Орешарски" със 107 гласа "за" и един въздържал се от "Атака". В края на всеки месец Министерският съвет ще се отчита за изпълнението му пред парламента.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?