Орешарски потвърди и пред Нюланд, че България е срещу санкции за Русия

Помощник държавния секретар на САЩ е заявила подкрепа за модернизацията на армията ни

Орешарски потвърди и пред Нюланд, че България е срещу санкции за Русия

Посещението на помощник държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд в понеделник минава с оскъдна официална информация и традиционния протест на "Атака".

Според неофициална информация Нюланд идва, за да сондира позицията на България за Украйна, линията на отношенията с Русия и военното сътрудничество.

По време на срещата с Нюланд премиерът Пламен Орешарски е изразил "надеждата си че няма да се стигне до третия пакет икономически санкции за Русия, като подчерта негативния ефект на същите върху част от страните-членки на ЕС, включително България", съобщиха от правителствената пресслужба.

"Надяваме се на дипломатическо решение на украинската криза", заявил премиерът пред Нюланд.

Двамата са обсъдили и енергийната диверсификация и инвестициите в сигурността.

Орешарски е подчертал значението на Южния газов коридор.

По време на срещата с държавния глава Росен Плевнелиев Нюланд е заявила от своя страна подкрепата на САЩ за модернизирането на Българската армия. За пореден е път е била обсъдена и необходимостта от диверсифициране на енергийните източници чрез изграждането на интерконекторни връзки между страните от региона.

"По-тясното сътрудничество и споделянето на ресурси между страните-членки на НАТО са механизмите за изграждането на колективните способности за отбрана", заявил президентът Росен Плевнелиев, цитиран от своя прессекретариат.

Плевнелиев и Нюланд са изразили и надежда за възстановяване на стабилността в Украйна чрез "изграждането на силни институции, които да отговорят на очакванията на гражданското общество за повече ефективност и прозрачност в управлението на страната".

По-късно от външно министерство потвърдиха и за среща между Нюланд и външния министър Кристиан Вигенин, в рамките на която са обсъдени двустранното сътрудничество и кризата в Украйна.

В отговор на въпрос за посещението на Нюланд у нас Вигенин каза, че става дума за работна визита и няма нищо необичайно в нея.

Нюланд бе "посрещната" от "Атака" с традиционния за партията антиамерикански протест, като Волен Сидеров обяви, че тя е тук, за да вкара България във война, като се използват съвместните бази в България за подготовка на военни действия за разширяване на НАТО на Изток и евентуални военни провокации срещу Русия.

Споделяне

Още по темата

Още от България