Орешарски: Правителството ми можеше да промени посоката на страната, но не му позволиха

Орешарски: Правителството ми можеше да промени посоката на страната, но не му позволиха

Бившият премиер и настоящ кандидат за президент Пламен Орешарски каза, че неговото правителството можело да промени посоката на страната, но не му позволили.

Орешарски и кандидатът му за вицепрезидент Данаил Папазов, откриха предизборната си кампания на 9 октомври във Варна. Двамата бяха издигнати от инициативен комитет, съставен от публично неизвестни хора, като независими кандидати. Орешарски отрича да е кандидат на ДПС или БСП, каквито бяха предположенията. Движението за права и свободи, което се регистрира за участие в президентските избори, но е издигна свой кандидат, все още не е казало кой от останалите кандидати ще подкрепи. Лидерът на партията обаче заяви тази седмица, че ДПС има отговорността да определи бъдещия президент на България.

По време на откриването на кампанията бившият премиер заяви, че двамата с Папазов имат дълъг управленски опит и го представи като един от най-успешните министри, в кабинета, който оглавяваше. "Правителство, което можеше да промени посоката на страната, но не му позволиха”, каза Орешарски, добавяйки, че няма да прави отчети на миналото, а ще се насочи към бъдещето, предаде БГНЕС.

"До скоро не вярвах в бъдещето, страхувах се от него – не за себе си, а за нашата страна”, каза той. "Защо трябва да гласувате за нас", обърна се Орешарски към присъстващите и продължи: "Президентската институция трябва да се деполитизира и да се върне на хората – това е първата основна причина и ние може да го направим. Ние сме необвързани с политически платформи и зависимости. Достатъчно и двамата сме били обвързани по стечение на обстоятелствата в миналото, но в изпълнителната власт е така. Имаме достатъчно както позитивен, така и негативен опит в управлението. Знаем какво не довършихме, за да върнем страната на пътя на демокрацията и просперитета", заяви още Пламен Орешарски. От своя страна Данаил Папазов призова хората да гласуват за тях, за да има наистина България шанс.

Споделяне

Още по темата

Още от Президентски избори

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?