Орешарски представи розово бъдеще за развитието на бизнеса

Ще се работи по облекчаването на още сто административни режима, пресичане на контрабандата и засилване на инвестициите

Орешарски представи виждането си за българската икономика пред бизнеса, сн. БГНЕС

Розово бъдеще за развитието на българската икономика представи пред бизнеса в четвъртък премиерът Пламен Орешарски по време на 15-ото издание на Българския икономически форум, където бе освиркан и на влизане, и на излизане от протестиращи, викащи "Оставка" и "Довиждане".

 

По думите му правителството от следващата година ще работи за облекчаване на още сто административни режима, за да се подобри бизнес климата, и ще се работи за привличане на повече инвестиции. Също така ще се засилва още фискалната стабилност, ще се пресичат контрабандните канали и ДДС.-далаверите, енергетиката ще се оздравява, а държавните предприятия ще се управляват по-добре.

 

"Бих бил прекален оптимист, ако твърдя, че в обозрим хоризонт съществено ще бъде намален политическият риск, макар че ще се стремим към това", каза министър-председателят в отговор на въпрос от участник във форума. Извън чисто икономическата сфера, в политически аспект се опитваме да водим политика на обществен интегритет, а не на разделение, което беше характеристика на предишни мандати, посочи той.

 

Видим резултат до месеци

 

Орешарски обаче изрази своето убеждение, че до няколко месеца ще стане видим резултатът от олекотяване на условията за правене на бизнес, подчертавайки, че страната ни има стабилна банкова система и здрави публични финанси, които спестили на българската икономика дебата за рецесия, ликвидност, публични дългове, токсични активи.

 

Усилията на кабинета могат да се разчетат в цялостната икономическа политика на кабинета в отминалите 5 месеца, заяви премиерът. По думите му правителството ще осигури приемственост на монетарния режим, валутния борд и съхраняване стабилността на банковата ни система, добавяйки нови политики и акценти като по-активна роля на държавата като регулатор и гарант за по-ефективна конкуренция, създаване на по-благоприятна бизнес атмосфера и засилване на регулациите на финансовия сектор според евроизискванията.

 

Работи се за възстановяване на по-високо ниво на макроикономическата и фискална стабилност, който в минал период се поддържала чрез изчерпване на фискалните резерви, както и на пряко или непряко натоварване на държавните дългове, посочи още Орешарски.

 

По думите му предвиждат се сериозни мерки за пресичане на контрабандните канали и за преследване отклоняването от плащане на ДДС на вътрешнообщностните доставки.

 

Частично е преодоляно забавянето при възстановяването на ДДС, ще се намаляват още неразплатените задължения към изпълнени договори, каза още премиерът. Той се ангажира с повече подкрепа за малкия и среден бизнес и осигуряване на стартов капитал за начинаещи предприемачи.

 

Предимство за иновативни и експортни фирми

 

Една от водещите ни цели е насърчаване на инвестиционната активност на наши и чужди инвеститори. Специално внимание ще се отдели на иновативните и експортно ориентирани

бизнеси, продължи да обрисува бъдещия сценарий премиерът. От думите му стана ясно, че страната ни отново ще разчита основно на средствата от еврофондовете за подобряване на конкурентоспособността и ръста на икономиката.

 

Не съм привърженик на волево изграждане на приоритети в икономиката, които се правят от мозъчни центрове или хора, по-умни от пазара като цяло, коментира още Пламен Орешарски в отговор на въпрос дали правителството му смята да разработи Стратегия за развитие на икономиката.

 

Следвайки пазарните импулси

 

"Мисля, че пазарът е този, който може да най-добре да селектира преимуществата на икономиката. Държавата би следвало да следва импулсите, които идват от пазара, и да ги регулира. Ние споделяме разбираме за по-силната регулация на държавата. Ние всички виждаме, че доста сектори в икономиката се представят сравнително добре през последните 15 години. Това ще бъде отправната ни точка – да подкрепяме добре представящите се сектори”, обясни Орешарски.

 

"Здравеопазването като сектор от доста години е болно и ми се струва, че в последните години задълбочава симптомите. Затова сме набелязали доста оздравителни мерки за оздравяването му за следващата година – Спешната помощ, системата за снабдяване с лекарства и реформирането на болничната помощ", посочи премиерът. Според него обаче мерките изискват широк дебат и консенсус по тази причина няма да избързва с излагането на предварителни тези.

 

Той добави, че се работи по изпълнението на всички препоръки на ЕК по най-добрия начин по отношение на правоохранителната и на правосъдната система, която е обект на критични коментари през последните десетина години.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?