Орешарски представя след евровота промени в правителствената политика

Следващата седмица ще бъдат представени отчет на свършеното досега и актуализираната програма на правителството. Това съобщи премиерът Пламен Орешарски след провала на дебатите за четвъртия вот на недоверие срещу кабинета, внесен от ГЕРБ.

 

"Основният ни акцент в актуализираната програма пак ще е върху ключови сфери - на първо място образование и здравеопазване. Ще продължим и с усилията за подобряване на бизнес климата и насърчаване на инвестициите, така че да отговорим на очакванията на хората за връщане на страната по пътя на растежа и за реализиране на социални политики", каза Орешарски.

 

Според него вече има първи симптоми за растеж на икономиката, но те трябва да се задълбочат. Правителството ще положи още усилия, за да постигне устойчив растеж, който да позволи адекватни и по-добре финансирани политики в публичната сферата като образование, здравеопазване и администрация, допълни Орешарски.

 

Той е убеден, че кабинетът върви "по правия път", но са необходими още усилия, за да бъдат достигнати целите докрай.

 

Орешарски добави, че се надява след изборите да има дебат и по темата за енергетиката заради общите усилия за оздравяване на сектора. "Преди една година заварихме в доста дебалансирано състояние системата и основните усилия са точно за ребалансиране на сектора и за справяне със заварените диспропорции", каза премиерът.

 

По отношение на отчетите на НЕК Орешарски заяви, че в този период се извършва преструктуриране на сектора в съответствие с европейските директиви. "Това беше забавено няколко години не по наша вина, а по обясними причини", допълни той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как да се подходи с новата детска болница?