След като малко се е притеснил от поскъпването

Орешарски проверява сметките на МВР за оградата по границата

Бежанците посрещнаха премиера в Харманли със скандирания "Freedom"

Сн. БГНЕС

Премиерът Пламен Орешарски е възложил пълна финансова ревизия на финансовия разчет за строителството на оградата по част от границата с Турция.

"След това ще ми се докладва и ще видя дали има хора за уволнение... Притеснява ме малко оскъпяването - че предварителната сметка е била твърде обща", обясни Орешарски в четвъртък.

Миналия месец МВР "изненадващо" оскъпи строителството на телената ограда до 9.6 млн. лева при първоначални планове за шест милиона. Още миналата година военното министерство разпространи схема с техническите параметри на съоръжението, но се оказа, че техническото изпълнение ще изисква повече средства "с оглед по голяма сигурност, стабилност и ограничаване за възможностите за физическото му преодоляване". На този фон строителството на съоръжението се забави значително.

"Оградата по границата ни с Турция се строи. Имаме уверението, че до ранната пролет ще стане", каза пред журналисти в Харманли Орешарски.

Преди ден правителството отпусна нови 20 млн. лева за мерки по овладяването на миграционния натиск, като част от средствата са именно за оградата. Според първоначалните планове на военното министерство съоръжението трябваше да е готово през февруари.

Планира се оградата да бъде разположена в участък от 30 км, но наскоро главният секретар на МВР Светлозар Лазаров настоя тя да бъде удължена.

Плановете за строителството на съоръжението вече бяха разкритикувани от ООН, а ЕК апелира към страните членки да не отблъскват бежанците.

В четвъртък Орешарски посети регистрационно-приемателния център в Харманли, където са настанени около 1200 чужди граждани.

Той бе посрещнат с викове "Freedom" от бежанците, след което ги призова за спокойствие, уверявайки ги, че не са забравени.

"Има централен щаб, който периодично се събира и обсъжда положението в различните центрове. Набелязваме мерки за подобряването на битовите условия, за ускоряване предоставянето на статут и за интеграцията”, отбеляза премиерът.

Той коментира, че с приоритет трябва да се предоставя статут на членове на разделени семейства.

Чужденците помолиха за подкрепата на премиера децата им да ходят на училище, да се подобрят здравните грижи в центъра и на първо място - да бъдат ускорени процедурите по предоставянето на статут, съобщи БТА.

Набелязваме мерки за подобряването на битовите условия, за ускоряване предоставянето на статут и за интеграцията, отбеляза Орешарски.

Той посочи, че за да се ускорят процедурите за даването на статут, ще бъде увеличен броят на служителите, които интервюират чуждите граждани. По думите му важни са и интеграционните програми.

"Тези от сирийските граждани, които ще останат по-дълго при нас, искаме да ги настаним и да ги интегрираме по подходящ начин", каза премиерът.

Споделяне

Още по темата

Още от България