Орешарски реши да атакува президентството. След въпроса "КОЙ" идва "Защо?"

"Премиерът на Пеевски" изглежда удобен за ГЕРБ, които да "се опълчат" на кандидата на олигархията

Орешарски реши да атакува президентството. След въпроса "КОЙ" идва "Защо?"

Бившият премиер Пламен Орешарски, останал в историята с предложението си за назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, влиза в надпреварата за президент в двойка с ексминистъра на транспорта Данаил Папазов, потвърдиха в понеделник пред Mediapool от Централната избирателна комисия (ЦИК).

След като по време на целия си мандат, а и досега Орешарски не отговори на въпроса "КОЙ?", сегашното му кандидатиране за президент повдига въпроса "Защо?".

При положение, че Орешарски е известен като един от най-непопулярните и осмивани политици, публично свързван с ДПС (чийто депутат е финансовият му министър Петър Чобанов), шансовете му за прилично представяне на президентския вот са нищожни.

От БСП и ДПС – двете партии, които издигнаха Орешарски за министър-председател, се кълнат, че нито имат нещо общо с кандидатурата му, нито са знаели за нея.

Остава логичният отговор, че прононсираният "кандидат на Пеевски" ще е удобната "фалшива патица", на чийто фон партия ГЕРБ и неизвестният ѝ още кандидат ще изглеждат като надежден политически щит срещу олигархията, коментираха пред Mediapool анализатори.

Двойката Орешарски-Папазов е издигната от инициативен комитет. Предстои ЦИК да извърши проверка на документите им. Самият кандидат-президент не бе открит за коментар на личния си телефон.

Орешарски бе министър-председател от 29 май 2013 г. до 6 август 2014 г., издигнат от БСП и ДПС с решаващата подкрепа на "златния пръст" на лидера на "Атака" Волен Сидеров.

Мандатът му ще се запомни с невижданите граждански протести "ДАНСwithme", започнали след избора на Пеевски за шеф на ДАНС и продължили след ревизията на избора като антиправителствен бунт срещу модела "КОЙ". За да избегне срещи с протестиращите, причакващи го на различни публични места, Орешарски се специализира в измъкването през задните входове.

Другото запомнящо се събитие от управлението му бе сривът на Корпоративна търговска банка след разпада на бизнес тандема Пеевски - Цветан Василев.

Кандидатът за вицепрезидент Данаил Папазов беше министър на транспорта именно в правителството на Орешарски, а преди това дълги години управляваше пристанище Варна. На последните местни избори той неуспешно се кандидатира и за кмет на града.

В инициативния комитет, който номинира тандема Орешарски -Папазов, влизат напълно непознати имена като: Любомир Дончев, Стоян Банков, Ани Бешковишка, Галя Георгиева, Велислава Василева, Калин Христов пр.

Потърсени за коментар от Mediapool, от централата на БСП предположиха, че зад инициативния комитет стои ДПС. "Чуйте само имената, които цитирате – и те са бутафория, като уж собствениците на фирмите, зад които стои Пеевски", казаха социалисти. Депутати от ДПС, разбира се, се изненадаха от номинацията и обясниха, че нямат нищо общо.

Часове след като се разчу за новата кандидат-президентска двойка, обаче, плъзнаха и първите интриги. Една от тях беше, че Орешарски бил кандидат на председателя на ПЕС и бивш лидер на БСП Сергей Станишев. Като се има предвид, че Станишев бе един от най-потърпевшите от завоя на Орешарски към ДПС в последната година от премиерския си мандат, слухът изглежда напълно безпочвен, но очевидно една от целите на новата президентска номинация е постигната – всяване на интриги и дезинформация, които разцентроват публичното пространство, докато обществото чака най-голямата партия да каже кой е нейният кандидат да президент.

Факт е обаче, че влизането в президентската надпревара на бившия премиер е в услуга и на БСП и на ГЕРБ, които ще могат да "се опълчат" на кандидата на олигархията.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?