Орешарски се извини за учителската "седянка"

Орешарски се извини за учителската "седянка"

Под знака на искани от синдикати и ДСБ оставки на министрите на финансите Пламен Орешарски и на образованието Даниел Вълчев и липса на всякакъв напредък по преговорите за увеличението на учителските заплати мина поредният ден от протестите на преподавателите  в понеделник.

Отстраняването на двамата министри бе поискано заради скандалния им разговор от неделя, в който те се наговарят да размотават преговорите с протестиращите учители.

Междувременно Орешарски се извини в обръщение към учителите, посочвайки, че "истински съжалявам, ако съм засегнал учителите в хода на диалога ни през вчерашния ден. Дължа извинение на всички в гилдията, ако ефектът от афекта по време на тези напрегнати разговори е обидил представителите на учителското съсловие". Финансовият министър посочва още, че "като представител на академичната общност, дълбоко уважавам учителския труд и осъзнавам важността му като основополагащ фактор за развитието и напредъка на обществото". Той изразява вярата си, че е била поставена рамката на преговорите и уверява, че двудневното му отсъствие няма да наруши конструктивния диалог за решаването на този болезнен проблем.

Вълчев пък отказа да коментира разговора си с Орешарски, посочвайки, че няма нищо общо с използваната метафора за "седянката" и не смята, че е обидил учителите с нещо.

Извинението на Орещарски дойде, след като профсъюзите и ДСБ настояха премиерът Сергей Станишев да замени двамата си министри при преговорите за увеличение на заплатите на преподавателите, които трета седмица протестират с искане за 100 процентен ръст.

Дупка от над 500 млн. лв.

И в понеделник разговорите по въпроса завършиха без резултат, като просветният министър посочи, че между исканията на синдикатите и възможностите на държавата зее дупка от 502 519 570 лв.

Искането на синдикатите за увеличение на заплатите на учителите на три пъти с по 25% възлиза на 1,425 млрд. лв. А предложението на правителството, без диференцираното заплащане, е за 963 млн. лв., каза Даниел Вълчев.  Той допълни, че по време на учебна година е изключено да има съкращения на учителите, каквито поиска финансовият му колега в неделя.

Пред журналисти в Шумен премиерът Станишев контрира, че когато “синдикатите участват директно в политическия процес, тогава могат да определят съдбата на един или друг министър”. Според него проблемът с учителската стачка може да се реши бързо, ако има „разумен подход” и от страна на синдикатите и ако се говори „сериозно” за реформа в системата.

“Важно е да се излезе от декларативното говорене”, посочи премиерът и призова за сериозни експертни разговори.

Лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски, чиято партия участва в управлението и чиито министър е начело на просветното ведомство, потвърди, че най-вероятно Съветът на тройната коалиция ще се събере, за да обсъди учителските протести. “Убеден съм, че ще се намери решение на проблема с учителската стачка, но въпросът е с какви средства разполага държавата”, обясни той и посочи, че “ако от мен зависеше, всички щяхме да бъдем по-ларж, но не в това е въпросът, а колко има и с какво се разполага”.

Неформалният диалог между Орешарски и Вълчев

Орешарски: Дай да разваляме седянката. Дай да разваляме седянката. Първо да мислим за числа, съкращения и после...
Вълчев: Аз предлагам така: теб и без това няма да те има сега известно време.
Орешарски: Да, три дни.
Вълчев: Два де, стига така.
Орешарски: Е, в сряда на обяд ще дойда.
Вълчев: И да видим дали е възможно в това време да направим някакви експертни разговори. Горе-долу по една, две сметки да направим, за да приказваме.
Орешарски: Не, не трябва да се прекъсва.От утре експертни разговори. Те ще размотаят.
Вълчев: Сега уважаеми колеги да продължим нашата работа...

Парламентът да задължи Станишев да отстрани министрите

След диалога между министъра на финансите Пламен Орешарски и министъра на образованието и науката Даниел Вълчев, на всички стана ясно как досега се водят преговорите от страна на правителството - като "на седянка", посочват в свое съобщение синдикатите, които искат разговорите за увеличение на учителските заплати да се водят лично и само от премиера Станишев.

“Пламен Орешарски и Даниел Вълчев, чийто работодател е Народното събрание, ако нямат гражданската и човешка доблест да подадат оставките си, то парламентът следва да стане коректив на тяхното поведение и да задължи министър-председателя да внесе искане за освобождаването им”, посочват синдикалистите.

Те смятат, че “действията на двамата министри са подигравка с достойнството и конституционните права на българския учител, на хилядите родители и техните деца и ученици”. “Стана ясно, че не "ултиматумите" на синдикатите и не липсата на средства в България, а нежеланието на управляващите да решат конфликта е основната причина трета седмица десетки хиляди учители и непедагогическият персонал да стачкуват и протестират”, посочват профсъюзите.

По данни на КНСБ и КТ"Подкрепа", в понеделник в стачката участват 91% от работещите в системата на средното образование.

Обмисля се и вот на недоверие на кабинета

И от ДСБ поискаха в понеделник министър-председателят да седне на масата на преговорите, за да се “намери изход от задълбочаващата се криза в сектора на средното образование”.

От партията заявиха, че ще започнат и подписка в парламента за искане на оставките на Вълчев и Орешарски, които са се “компрометирали”, показвайки “унизително отношение към учителите”.

“Те трябва да бъдат заменени с отговорни политици, които гледат на задълженията си не като седянка, а си дават сметка какво означава за всички български семейства нарочното протакване на стачката и които не възлагат на стачкуващите собствените си задължения за структурни реформи”, се казва в официалната позиция на формацията.

По думите на лидера на ДСБ Иван Костов тактиката на правителството в конкретния случай е била чрез натиск и насаждане на конфронтация да се “изтощи и пречупи протестът”. Той не изключи възможността, ако Орешарски и Вълчев останат на постовете си, опозицията да поиска и вот на недоверие на цялото правителство.

“Не бива да се иска вот на недоверие по време на избори, но ако премиерът не направи нищо, кризата ще ескалира и може да се стигне и до подобна мярка”, добави Костов. ДСБ ще внесе четвърто искане за изслушване на премиера пред Народното събрание, след като Сергей Станишев не откликна на първите три.

“Седемте фалшиви твърдения”

В понеделник от ДСБ обвиниха правителство, че провежда своя дебат с учителите, използвайки “фалшиви” аргументи. Според партията твърдението, че няма средства за повишаване на заплатите с 25% от 1 октомври е невярно, защото то ще натовари бюджета с около 39 милиона лева, което е десетки пъти по-малко от съществуващия в момента излишък от 3 милиарда лева.

Вторият аргумент, че е непосилна сумата от 300 милиона лева за цялата 2008 година, “също е лъжлив”, защото тя е незначителна на фона на общите бюджетни разходи и е равна допусканите от контрабанда чрез безмитните магазини и бензиностанции загуби.

Според ДСБ увеличението няма да ускори скока на инфлация, защото тя се формира от скока на цените при храни, отопление, ток и вода, а потреблението на тези стокови групи не зависи от учителите. По думите на члена на ръководството на ДСБ Димитър Бъчваров “никой няма да се храни двойно повече, ако му бъдат увеличени доходите”.

”Повишението на тези цени беше предизвикано от правителството, предсрочни акцизи, допускане на необосновано по-високи цени на монополните доставчици”, добави Бъчваров.

По думите му аргументът за “срутване на борда” e несъстоятелен, защото неговата стабилност зависи от БНБ и валутния резерв, а не от бюджетния излишък и фискалния резерв на правителство.

Според ДСБ заплатите на учителите няма да доведат до увеличение на дефицита по текуща сметка, защото той се формира основно от вноса на луксозни инвестиционни стоки за строителство, а потребителската кошница на учителите не включва такива стоки.

По въпроса за “излишни учители” ДСБ посочи, че от 2000 година централният апарат се е увеличил от 96 хиляди на 140 000, докато учителите са намалели. В отговор на исканията за “по-добра услуга за по-високи заплати”, от партията заявиха, че услугите не са по-добри, в който и да е друг бюджетен сектор.

По последния седми аргумент за това, че “ако дадем на учителите, всички ще поискат”, от формацията заявиха, че “даването” е въпрос на стратегия и политически приоритети – в същото време правителството се готви да реализира огромни проекти като закупуването на корвети и строеж на АЕЦ “Белене”.

Просветният министър бе категоричен, че не е изрекъл нищо обидно по време на разговора си с министъра на финансите Пламен Орешарски, които бе излъчен по бТВ снощи. “По време на учебната година не може да има никакви съкращения”, бе категоричен министърът на образованието и посочи принципната позиция на МОН – “брой учители, функция на брой деца”. Просветният министър каза още, че остава под въпрос – дали изобщо ще се провеждат матури в 12 клас, тъй като стачкуват немалко учители и възникват твърде много юридически спорове. Той пое ангажимент всички икономии , включително от тази стачка да бъдат дадени за възнаграждения на учителите.

Споделяне

Още от България